Прес-центр16 cічня 2021, 09:01

Соціальний захист розвиваємо у громадах

14 січня цього року в приміщенні управління соціального захисту населення Новопсковської райдержадміністрації за ініціативи відділу соціального захисту Новопсковської селищної ради відбулася семінар –нарада з питань соціального захисту жителів району в умовах переходу повноважень до органів місцевого самоврядування.

На зустрічі були присутні: заступник голови Новопсковської селищної ради Марченко О.В., яка відповідає за соціальний напрямок громади, старости сіл Білолуцької та Новопсковської громади, уповноважені особи, працівники відділу соціального захисту населення Новопсковської селищної ради.

На нараді були обговорені напрямки взаємодії, співпраці, допомоги в організації надання соціальної допомоги та соціальних послуг з метою безперервності забезпечення соціального захисту жителів обох громад.

Проведення наради викликано тим, що з першого січня 2021 року прийом заяв та документів здійснюється лише в громадах, управління соціального захисту лише опрацьовує документи, які надійшли. Жителі сіл та селищ повинні відчути краще обслуговування та турботу. Державна соціальна сфера також перебуває в трансформації внаслідок реорганізації районів та утворення Національної сервісної служби.

Новопсковська громада утворила відділ соціального захисту зі штатним розписом 16 працівників, які здійснюють роботу в кожному населеному пункті ради. Старости громади теж забезпечують вирішення проблем жителів. Надання соціальних послуг забезпечує Центр надання соціальних послуг громади, який розширює спектр послуг для осіб з інвалідністю та інших категорій населення, що знаходяться в складних життєвих обставинах. Передача документів для нарахування державних допомог, пільг, субсидій здійснюється як в паперовому так і частково в електронному вигляді. Потребує збільшення кількість справ переданих через інтегровану систему «Соціальна громада». Є особи, які визначені складати акти обстежень матеріально побутових умов сім’ї для призначення допомог у виняткових випадках. В громаді працює центр надання адміністративних послуг, який може бути залучено до надання адміністративних послуг соціального характеру жителям  громади. Багато спеціалістів ради проходили навчальні семінари, тренінги, отримували досвід в навчальних поїздках до інших громад.

Новопсковська громада прийняла декілька місцевих програм і буде надавати матеріальну допомогу жителям, сплачувати компенсаційні виплати за догляд особам там, де немає змоги надати соціальні послуги працівниками центру надання соціальних послуг. Програмами передбачені кошти для громадських робіт, виплати пільг на послуги зв’язку, для заходів протидії домашньому насильству, просуванню гендерної рівності.

Проблемою є відсутність інтернету в с. Макартетине.

В Білолуцькій громаді відділ соціального захисту ще не працює, здійснюється підбір кадрів, функції прийому документів здійснюють старости громад. Посадовою особою, яка відповідає за соціальний напрямок у громаді, визначено Бакало Г.А.

В громаді поки що відсутній ЦНАП, не облаштовані комп’терною та офісною технікою робочі місця представників соціального захисту, громада ще не приєднана до системи «Соціальна громада», яка вже повинна працювати з першого березня в повному обсязі, відсутній досвід у спеціалістів, налагоджується робота центру соціальних послуг, який має відділення постійного перебування самотніх громадян з усього району. Старости і спеціалісти цієї новоствореної громади мають велике бажання покращити життя жителів своїх населених пунктів.

В таких умовах Білолуцькій громаді є необхідність закупляти соціальні та адміністративні послуги в сусідніх громадах, терміново посилювати соціальний захист населення.

Присутні мали запитання щодо соціального захисту осіб з інвалідністю, пільговиків, внутрішньо переміщених осіб, організації роботи відділів.

Спеціалісти управління повідомили про державні програми соціального захисту населення, які тепер будуть виконуватись на підставі заяв та документів, що надійдуть від громад, тому робота повинна бути якісною, інформація повинна надаватись достовірною адже вже працюють засоби перевірки матеріального стану отримувачів державних допомог, діє закон про верифікацію виплат.

Представників громад ознайомлено з Методичними рекомендаціями щодо організації та забезпечення діяльності територіальної громади у сферах соціального захисту населення та захисту прав дітей згідно наказу Мінсоцполітики від 30 грудня 2020 року № 868, забезпечено наданням переліку нормативних актів.

Присутнім надані рекомендації щодо постійного вивчення законодавства, яке можна знайти на відповідних веб - сайтах органів виконавчої влади, Мінсоцполітики та АМУ України, підвищення рівня знань шляхом самоосвіти через онлайн курси, обмін досвідом з іншими громадами, здійснювати постійне інформування населення щодо можливостей державної та місцевої підтримки, налагодження телефонних гарячих ліній громади, ведення веб - сайтів та розповсюдження матеріалів у соцмережах для своїх жителів, співпраця з місцевими бібліотеками, де можна проводити роз’яснювальну роботу та надати можливість малозабезпеченим громадянам мати доступ до електронних державних послуг, у тому числі надсилання документів в електронному вигляді для призначення допомог, субсидій, пенсій.

Представникам громад запропоновано ініціювати прийняти рішення виконкомів про видачу довідок про фактичне проживання / не проживання членів сім’ї, яка необхідна для визначення права та розміру допомоги, для уніфікованого підходу, уникнення конфлікту інтересів працівників і місцевих жителів, утворити комісію яка розглядає правдивість інформації про фактичне проживання/не проживання, визначити час протягом якого вважати особу відсутньою за місцем проживання чи такою що проживає постійно, передбачити документи, які можуть підтверджувати факт не проживання за адресою реєстрації, оформлювати офіційні договори оренди житла згідно законодавства, залучати до розгляду інформації про проживання/не проживання соціальних фахівців, сімейного лікаря,  поліцейського громади.

Також для справедливого розподілу матеріальних благ державного та місцевого бюджетів, з метою підвищення офіційного доходу родин, уникнення непорозумінь серед жителів здійснювати роботу щодо легалізації найманої праці, сплати внеску на соціальне страхування, збільшення зарплат по галузям економіки ( наприклад приблизна середня заробітна плата найманих  працівників у сільгосппідприємствах громади), середній рівень орендної плати на території громади, адже відомо, що приховується не лише заробітна плата, а й виплати по оренді від паїв, внаслідок чого держава сплачує більшу суму допомоги. Рекомендовано сприяти громадам укладенню колективних договорів на підприємствах, організаціях, фізичними особами підприємцями, які використовують найману працю на території громади, що сприятиме соціальній захищеності.

У зв’язку з цифровою трансформацією системи соціального захисту, розширенням державних електронних сервісів необхідно на місцях забезпечувати доступ до цих сервісів, що зменшить потребу в кількості працівників соціального захисту на місцях.

В даний час, коли не налагоджено збір заяв та документів для призначення допомог, субсидій їх можна надіслати через веб - сайт Мінсоцполітики з електронним цифровим підписом, поштовим відправленням.

З усіх питань соціального захисту жителям наших громад необхідно звертатись до відділів соцзахисту громад, старост.