Прес-центр27 грудня 2019, 14:12

Соціальний захист та надання соціальних послуг особам з інвалідністю та пільгових категоріям населення у 2019 році

 

 

Сьогоденна система соціального захисту враховує потреби кожної людини, особливо з обмеженими фізичними можливостями. В районі мешкає 2619 осіб з інвалідністю, з них 1311 чоловіків, 1308 жінок та 125 дітей з інвалідністю,  з них 74 хлопчика, 51 дівчинка.

Пріоритетом у напрямку модернізації державних соціальних програм є реформування системи пільг та соціальних, реабілітаційних послуг. Головне – забезпечення принципу «гроші ходять за людиною».  Тобто максимальну кількість соціальних програм переведено на механізми надання грошових компенсацій за послуги, які обрала сама людина, виходячи з власних потреб. Зокрема це компенсації за санаторно-курортне лікування осіб з інвалідністю, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, учасників антитерористичної операції / операції об’єднаних сил (далі - АТО/ООС).

В поточному році в санаторно-курортних закладах оздоровлено 36 осіб на загальну суму 273,0 тис. грн., в тому числі 21 особа з інвалідністю загального захворювання та дитинства, 13 осіб з інвалідністю, захворювання яких пов’язане з ліквідацією Чорнобильської катастрофи, 1 учасник бойових дій з числа учасників АТО/ООС та 1 сім’я загиблого ветерана війни.

Також за вищезазначеним принципом змінено систему забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю. А саме: змінено порядок перерахування коштів підприємствам, що виконали індивідуальні заявки осіб з інвалідністю, запроваджено оплату підприємству «за фактом» на підставі тристоронніх договорів між особою з інвалідністю, підприємством та органом соціального захисту населення та двосторонніх договорів між підприємством та органом соціального захисту, покращено процес забезпечення осіб технічними засобами реабілітації шляхом реалізації визначеного законом права на вибір виробу, компенсації за самостійно придбаних деяких засобів реабілітації.

Протягом поточного року управлінням соціального захисту населення Новопсковської райдержадміністрації забезпечено 203 особи з інвалідністю 408 одиницями технічних та інших засобів реабілітації на загальну суму                       1169,9 тис. грн., в тому числі: протезно-ортопедичні вироби (ортопедичне взуття, корсети, протези, ортези на нижні кінцівки) – 210 одиниць,  протези молочних залоз - 56 одиниць, засоби реабілітації (палиці, милиці, ходунки, крісла-стільці, сидіння для ванни, столи приліжкові, матраци протипролежневі, шведські стінки, поручні, умивальник) – 105 одиниць, крісла колісні – 27 одиниць, мобільні телефони для осіб з вадами  слуху – 8 одиниць та здійснено ремонт 2 одиниць технічних засобів реабілітації. Усі заяви задоволено в повному обсязі.

У березні поточного току прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку використання у 2019 році коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу». Послугами реабілітації скористались 3 дітей  на загальну суму 38,4 тис. грн.

З моменту аварії на Чорнобильській АЕС минуло більше 30 років, а держава продовжує опікуватись питаннями соціального захисту постраждалих громадян. На обліку в управлінні перебуває 175 громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи (з них 18 громадян є внутрішньо переміщеними особами), в тому числі:

- віднесені до 1 категорії – 71 чол.,

- віднесені до 2 категорії – 44 чол.,

- віднесені до 3 категорії – 37 чол.,

- діти, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи – 9 чол.,

- дружини померлих громадян, смерть яких пов’язаних з Чорнобильською

   катастрофою – 14 осіб.

На виплату щомісячної грошової компенсації вартості продуктів харчування громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи в 2019 році використано 472,9 тис. грн. Проведено виплату щорічної допомоги на оздоровлення на загальну суму – 15,2 тис. грн.

Постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, за рахунок субвенції з обласного бюджету здійснюється відшкодування витрат за придбані лікарські засоби за пільговими рецептами та відшкодування витрат за надані послуги з безкоштовного зубопротезування. В 2019 році використано 105,1 тис. грн. на придбання ліків та 1,5 тис. грн. - на зубопротезування.

Сьогодні виникає чимало запитань стосовно пільг, які надаються учасникам АТО/ООС та членам їх сімей. Якщо особа набуває статусу учасника бойових дій, держава надає йому та членам його сім’ї низку пільг, які мають на меті полегшити життя бійця після повернення до мирного життя. Одним із прав, передбачених законодавством України, є можливість отримання житла від держави.

В органах місцевого самоврядування на квартирному обліку перебуває 17 учасників бойових дій, які брали участь в АТО/ООС, з них 10 осіб є внутрішньо переміщеними особами, які звернулись до управління соціального захисту населення щодо призначення грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Громадянам призначено та визначено розмір грошової компенсації на загальну суму             8 259,4 тис. грн.

2 учасникам бойових дій з числа учасників  АТО/ООС вже в 2019 році перераховано грошову компенсацію за належні для отримання жилі приміщення на спеціальні рахунки на загальну суму 1 663,7 тис. грн.

Також, в органах місцевого самоврядування на квартирному обліку перебуває 1 особа, визнана членом сім’ї загиблого, смерть якого пов’язана з безпосередньою участю в АТО/ООС якій, згідно заяви до управління соціального захисту населення про призначення грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей, призначено грошову компенсацію та визначено розмір в сумі – 724,9 тис. грн.

 

З питань соціальних та реабілітаційних послуг звертайтесь до відділу надання соціальних та реабілітаційних послуг та підтримки сім’ї управління соціального захисту населення Новопсковської райдержадміністрації:                          смт. Новопсков, вул. Українська,65, каб. № 7,  тел. (06463)2-22-37