Прес-центр21 листопада 2019, 15:11

Старобільське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області звертає увагу на заповнення виданих листків непрацездатності

 

Відповідно до частини третьої статті 30 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 (далі – Закон № 1105) рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, що створюється (обирається) на підприємстві, в установі, організації.

Комісія (уповноважений) із соціального страхування зобов’язана розглядати підставу і правильність видачі та заповнення листків непрацездатності та інших документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам.

Комісія (уповноважений) із соціального страхування виконує свої функції відповідно до Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 № 13.

Відповідно до частини першої статті 31 Закону № 1105 підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Видача листків непрацездатності здійснюється згідно із Інструкцією про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 № 455.

         Відповідно до пункту першого Інструкції про порядок заповнення бланка листка непрацездатності, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406 (далі – Інструкція № 532), листок непрацездатності заповнюється розбірливим почерком, без помарок. При заповненні лицьового боку листка непрацездатності, що видається, звертаємо увагу на такі пункти:

- підкреслюється слово «первинний» або «продовження» із зазначенням номера та серії попереднього листка непрацездатності у разі його продовження;

- чітко вказуються назва і місце розташування закладу охорони здоров’я (повністю), що підтверджується штампом та печаткою закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності»;

- чітко вказується дата видачі листка непрацездатності (цифрою вказується число, після чого літерами – назва місяця, цифрою вказується рік);

- чітко вказується прізвище, ім’я, по батькові непрацездатного (повністю), число повних років (цифрами), стать підкреслюється;

- чітко вказується місце роботи непрацездатного: назва і місце розташування підприємства, установи, організації (повністю);

- відкриття та закриття періоду непрацездатності засвідчується підписом та печаткою лікаря;

- у графі «Стати до роботи» вказують словами число і місяць, коли приступити до роботи; посаду, прізвище лікаря, що засвідчується його підписом та печаткою закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності». У разі продовження тимчасової непрацездатності підкреслюється «Продовжує хворіти» та зазначається номер нового листка непрацездатності.

У разі виявлення помилки у тексті листка непрацездатності здійснюються виправлення, які підтверджуються записом «Виправленому вірити», підписом лікаря та печаткою закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності». На бланку листка тимчасової непрацездатності дозволяється не більше двох виправлень.

Якщо тимчасова непрацездатність настала поза постійним місцем проживання і роботи, листок непрацездатності видається за підписом головного лікаря, що засвідчується круглою печаткою закладу охорони здоров’я.