Прес-центр8 вересня 2020, 16:09

Своєчасна сплата єдиного соціального внеску гарантує громадянам право на соціальний захист

Управління соціального захисту населення Новопсковської райдержадміністрації інформує, що  адміністрування єдиного соціального внеску регламентується спеціальним Законом України „Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, яким визначено, що платники єдиного внеску зобов'язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок, а контроль за дотриманням платниками єдиного внеску вимог законодавства здійснюється органами ДФС.

      Саме своєчасна сплата ЄСВ гарантує громадянам право на соціальний захист. Як відомо, несвоєчасно сплачені кошти в бюджет – це неотримані пенсії, недофінансовані медицина, освіта, культура та інші соціальні виплати громадянам. Тому пріоритетним напрямом роботи ГУ ДФС у Луганській області є підвищення добровільності сплати податків та формування високої податкової культури у платників податків”

      Відповідно до чинного законодавства ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

      За наявності у платника одночасно зобов’язань зі сплати ЄСВ, зобов’язань по сплаті податків та інших обов’язкових платежів, передбачених законом, або зобов’язань перед іншими кредиторами - сплата єдиного внеску виконуються в першу чергу і має пріоритет перед усіма іншими, крім зобов’язань з виплати заробітної плати.

До платників, які не виконали обов’язки щодо нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, застосовуються заходи впливу та стягнення, які визначені законодавством.

       Відповідно до чинного законодавства, платнику, у якого виник борг, надсилається вимога про сплату недоїмки, яка є виконавчим документом.

       Якщо вказаний у вимозі борг з єдиного внеску протягом 10-денного терміну платником не сплачується, то вимога надсилається до органу державної виконавчої служби для вжиття заходів стягнення за рахунок коштів у банківських установах та рухомого або нерухомого майна боржника.

       У відповідності до ст.6 Закону України „Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України” до боржників - підприємців та посадових осіб підприємств - боржників вживаються заходи щодо тимчасових обмежень у праві виїзду за кордон.

       Боржникам - приватним підприємцям слід пам’ятати, що одним із джерел погашення боргів з ЄСВ є особисте майно приватного підприємця, що ставить під загрозу добробут власної сім’ї.

       Слід зауважити, строк давності щодо нарахування та стягнення сум недоїмки, штрафів та пені не застосовується. Сума недоїмки не підлягає списанню і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафних санкцій”

          Додатково повідомляємо, що згідно даних Головного управління ДПС у Луганській області борг зі сплати ЄСВ по фізичним особам-підприємцям у Новопсковському районі становить 1205,1 тис.грн. За результатами здійснених заходів по Новопсковському району за січень-липень 2020 року в рахунок погашення заборгованості по єдиному соціальному внеску надійшло 221,4 тис.грн.

         Також додатково інформуємо про те що, субсидія та допомога малозабезпеченим сім’ям не призначається без обов’язкової сплати ЄСВ.

          Звертаємо увагу, що саме від сплати єдиного соціального внеску залежить своєчасне фінансування пенсій та соціальної допомоги відповідним верствам населення.