Прес-центр18 квітня 2019, 13:04

Товарний чек, як одна з важливих умов захисту прав споживачів

 

 

Захист прав споживачів, що знаходяться на території України (не лише громадян України, а й інших країн) є одним із  пріоритетних завдань, яке ставить перед собою правова держава. Важко переоцінити такі категорії, як життя та здоров’я людей, безпечне довкілля та почуття захищеності.

Україна не є виключенням серед держав, які приділяють значну увагу питанням захисту прав та свобод споживачів, їх вдосконаленню та змінам, в умовах постійного розвитку суспільства.

В Конституції України, стаття 42, проголошено: «Держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпечністю продукції та усіх видів послуг і робіт, сприяє діяльності громадських організацій споживачів».

Сьогодні хочеться звернути Вашу увагу на деякі правила, які повинен пам’ятати споживач, збираючись за покупками. Ситуацій буває безліч і ми не можемо від усього вберегтися, краще завчасно дізнатися про свої законні права та подбати про відповідні дії для запобігання можливих ускладнень, тим більше – споживчих конфліктів.

Захист прав споживачів забезпечується Законом України «Про захист прав споживачів».

Закон розмежовує права споживачів в разі придбання неякісного товару або товару належної якості, але при цьому є загальні правила, яких потрібно неодмінно додержуватися.

У разі придбання товару належної якості, який не відповідає вашим вимогам (не задовольнив за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром тощо), ви маєте право протягом 14 днів з моменту покупки обміняти або повернути товар продавцю, придбати будь-які інші товари з наявного асортименту з відповідним перерахуванням вартості тощо.

При цьому слід пам’ятати, що «...Вимоги споживача розглядаються після пред'явлення споживачем розрахункового документа, а щодо товарів, на які встановлено гарантійний строк, – технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу. Під час продажу товару продавець зобов'язаний видати споживачеві розрахунковий документ встановленої форми, що засвідчує факт купівлі, з позначкою про дату продажу».

Згідно п. 3 ч.1 ст. 9 Закону України «Про захист прав споживачів», «Обмін товару належної якості провадиться, якщо він не використовувався і якщо збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, а також розрахунковий документ, виданий споживачеві разом з проданим товаром.»

Першочергова порада споживачеві: завжди необхідно зберігати товарний (касовий чек) та інші документи, які опосередковано можуть підтвердити факт купівлі-продажу. Це можуть бути договори, квитанції, чеки, жетони, акти виконаних робіт. З документів, які ви маєте у паперовому вигляді, слід обов'язково зробити ксерокопії. Чим більше буде у вас таких документальних доказів, тим більше шансів на успіх матимете для відстоювання своїх прав споживача у разі їх порушення.

Серед споживачів поширена думка, нав'язана в першу чергу продавцями, що чек можна отримати тільки у магазині, а на ринку касових апаратів немає, отож і чеки не видаються. Це помилка. Дія ст. 8 Закону України «Про захист прав споживачів» поширюється на підприємства роздрібної торгівлі усіх форм власності на всій території України. На ринку продавець зобов'язаний на вимогу споживача виписати товарний чек встановленого зразка. Знати свої права – частина успіху, вміти ними користуватися – запорука вдалого ведення справ та вирішення питань сьогодення