Прес-центр11 листопада 2019, 08:11

У Державному бюджеті на 2020 рік на Програму медичних гарантій, що у повному обсязі запрацює у наступному році, передбачено 72 мільярди гривень.

Про це йшлося на урядовій презентації підготовленого до другого читання проєкту Бюджету-2020, що поданий на розгляд Верховної Ради.

Вже у квітні 2020 року в Україні вперше запрацює Програма медичних гарантій (ПМГ). Вона включає в себе 6 видів медичної допомоги: первинну, спеціалізовану амбулаторну і госпітальну, екстрену, паліативну та реабілітацію, а також реімбурсацію лікарських засобів. Це означає, що у квітні 2020 року принцип «гроші йдуть за пацієнтом» запрацює на всіх рівнях медичної допомоги. Програму медичних гарантій реалізує Національна служба здоров’я України.
В проєкті Державного бюджету, який 5 листопада 2019 року презентував Кабінет Міністрів, на ПМГ передбачено 72 млрд грн. З них на первинну медичну допомогу – 19,1 млрд грн. Якщо первинна медична допомога вже півтора роки працює за новою моделлю фінансування, то спеціалізована тільки переходить на неї.
У пріоритет надання медичної допомоги виділені найбільш розповсюджені хвороби та стани, які впливають на якість і тривалість життя: інсульти, інфаркти, пологи, лікування немовлят (неонатальна допомога). В проєкті бюджету на 2020 рік закладено:
- на безоплатне лікування мозкового інсульту - майже 1 млрд грн;
- на безоплатне лікування інфаркту – 217,2 млн грн;
- пологи – 1,7 млрд грн;
- на безоплатну неонатальну допомогу – 1,3 млрд грн.
Наступного року в Програмі медичних гарантій вперше виділено на реабілітацію окремий бюджет – 449 млн грн, а на паліативну допомогу – 347 млн грн.
На програму “Доступні ліки”, лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет передбачено 3,098 млрд грн. З них 2,12 млрд грн на власне програму “Доступні ліки” та 977 млн грн - для пацієнтів з інсулінозалежним діабетом.
За весь період дії оновленої урядової програми реімбурсації, кількість унікальних пацієнтів, які отримали "Доступні ліки", за е-рецептами становить 1 513 006 пацієнтів.