Прес-центр30 cічня 2018, 08:01

У Новопсковському відділі Старобільської місцевої прокуратури проведено спільну координаційну нараду керівників правоохоронних органів району

      29.01.2018 у Новопсковському відділі Старобільської місцевої прокуратури під керівництвом виконувача обов’язків керівника Старобільської місцевої прокуратури за участю керівників правоохоронних органів Новопсковського району проведено спільну координаційну нараду «Про стан протидії злочинності та корупції на території Новопсковського району за підсумками 2017 року».

 На території Новопсковського району Луганської області за минулий 2017 рік всього обліковано 250 кримінальних правопорушень, що на 6,4  % менше, ніж у  2016 році (267), що є позитивною тенденцією.

 З метою стабілізації оперативної обстановки на території обслуговування Новопсковського району галузевими службами та відділами систематично проводились оперативно-профілактичні заходи, однак не вдалось  отримати зниження росту деяких видів злочинів.

Так, на території Новопсковського району Луганської області у 2017 році  скоєно 5 особливо тяжких злочинів (2016 - 0), обліковано 100 тяжких злочинів (2016-102). Поряд з цим спостерігається зменшення на 13% кількості вчинених злочинів середньої тяжкості (з 100 до 87), а також зменшення на 11 % кількості вчинених злочинів невеликої тяжкості (з 65 до 58).

Вжиті скоординовані заходи сприяли стабілізації криміногенної ситуації на території Новопсковського району, Так на  15 % зменшилась кількість злочинів проти життя та здоров’я особи  (з 20 до 17),  на 39 % знизилась кількість злочинів проти власності (146 проти 89), які складають 42 % питомої ваги всіх злочинів.

         Найбільш позитивним є факти зменшення кількість крадіжок на 34% (з 93 до 61), у тому числі з квартир (з 4 до 2), а також зменшення на 58 % кількості шахрайств (з 45 до 19), оскільки ці категорії злочинів складають майже третину всіх вчинених на території району злочинів.

Слід відзначити, що рівень розкриття кримінальних правопорушень у Новопсковському районі  один з найвищих  у Луганській області  та значно вищий за середньообласний   (72 %  проти 46 %).

          Однак, наявні певні негативні тенденції у структурі злочинності у Новопсковському районі, які відбулися протягом минулого року. Так, відбулося зростання на 93 % кількості злочинів, вчинених групою осіб (з 8 до 14), на 276 % зросла кількість кримінальних правопорушень, скоєних у стані алкогольного сп’яніння (з 13 до 49), на 130 % відбулося зростання рецидивної злочинності (з 41 до 94). Як негатив, слід відзначити, що в звітному періоді на 56 % більше злочинів, скоєних неповнолітніми (10 проти 6). Подолання зазначених негативних тенденцій потребує вжиття додаткових координаційних заходів.

         Основні причини зростання кількості особливо тяжких злочинів та злочинів, вчинених особами, які раніше вчиняли злочини, у тому числі у стані алкогольного сп’яніння, певною мірою обумовлені недостатньою ефективністю профілактичної роботи, проблемами ресоціалізації засуджених, закоренілих уявлень про безвідповідальний спосіб життя, соціально-економічним станом, безробіттям тощо. Недостатня роз’яснювальна робота серед населення щодо невідворотності покарання та рівня судової репресії за вчинення зазначених кримінальних правопорушень. Потребує покращення  взаємодія з органами місцевого самоврядування щодо співпраці у сфері профілактики.

         Зазначені показники свідчать про необхідність вдосконалення з  урахуванням законодавчих змін роботи та взаємодії усіх правоохоронних органів, органів влади та місцевого самоврядування щодо попередження злочинів зазначених категорій та рівня злочинності загалом.

        Протягом минулого року правоохоронними органами району проводилась певна робота, спрямована  на  виявлення  кримінальних  правопорушень  на пріоритетних напрямках прокурорської діяльності.

        До суду спрямовано 6 кримінальних проваджень про корупційні злочини (з яких 1 у сфері земельних відносин), 8 – за фактами незаконної порубки лісу.

        На підставі зазначеного, не зупиняючись на певних досягненнях у боротьбі зі злочинністю за результатами роботи у 2017 року, визначені  проблемні питання і тенденції у криміногенній обстановці на території Новопсковського району,  спільні шляхи їх подолання, та відповідні заходи на наступний період.

 

 

Начальник Новопсковського відділу

Старобільської місцевої прокуратури                                                   Є.О. Сукач