Прес-центр20 серпня 2019, 15:08

У Новопсковському відділі Старобільської місцевої прокуратури проведено спільну координаційну нараду керівників правоохоронних органів району «Про стан протидії злочинності та корупції на території Новопсковського району за підсумками І півріччя 2019 року

      09.08.2019 у Новопсковському відділі Старобільської місцевої прокуратури під керівництвом керівника Старобільської місцевої прокуратури за участю керівників правоохоронних органів Новопсковського району проведено спільну координаційну нараду «Про стан протидії злочинності та корупції на території Новопсковського району за підсумками І півріччя 2019 року».

 Загалом, на території Новопсковського району Луганської області протягом першого півріччя 2019 року зареєстровано майже на третину менше кримінальних правопорушень, ніж за аналогічний період минулого року,  обліковано на  третину менше тяжких злочинів,  спостерігається зменшення  кількості вчинених злочинів середньої тяжкості.

На території Новопсковського району протягом поточного року не зареєстровано таких особливо-тяжких злочинів, як умисне вбивство, умисне тяжке тілесне ушкодження, зґвалтування, розбійний напад, грабіж.

  За результатами роботи у першому півріччі поточного року вдалося знизити кількість кримінальних правопорушень, вчинених особами, які раніше вчиняли злочини, однак, мають місце певні негативні тенденції у структурі злочинності у Новопсковському районі, які відбулися протягом першого півріччя поточного року.                                                                                                                                            Занепокоєння викликає зростання кількості злочинів, вчинених особами в стані алкогольного сп’яніння, питома вага яких у поточному році складає четверту частину.

Відмічається зростання кількості кримінальних правопорушень, скоєних у групі, а також зростання кількості кримінальних правопорушень, скоєних неповнолітніми.

У І півріччі 2019 року направлено до суду з обвинувальними актами всього 79 кримінальних проваджень (2018 – 78), з них з угодою про примирення – 16, про визнання винуватості – 14.

За результатами вивчення обґрунтованості прийняття слідчими Новопсковського ВП ГУНП в області рішень про закриття кримінальних проваджень, процесуальними керівниками в зв’язку з необґрунтованістю та передчасністю прийняття рішення, скасовано 7 постанов слідчих про закриття кримінальних проваджень. Прокурором за результатами наглядової діяльності виявлено та внесені до ЄРДР відомості щодо 2 не облікованих кримінальних правопорушень.

      Протягом поточного року процесуальними керівниками відділу, з метою активізації досудового розслідування у кримінальних провадженнях,  надано 101 письмову вказівку.

Протягом першого півріччя поточного року процесуальними керівниками  відділу підтримане публічне обвинувачення у 51 кримінальному провадженні, розглянутих судом (у тому числі 11 – з угодою про примирення, та 12 – про визнання винуватості).

За цей період Новопсковським відділом Старобільської місцевої прокуратури  до судів пред’явлено 11 позовів на загальну суму 2,24 млн. грн., з них у цивільному судочинстві – 209 тис. грн., у господарському судочинстві – 2,2 млн. грн., у кримінальному судочинстві – 45 тис. грн.

У поточному році Новопсковським відділом Старобільської місцевої прокуратури погоджено та всього пред’явлено 3 позови у сфері охорони дитинства.

На підставі зазначеного, не зупиняючись на певних досягненнях у боротьбі зі злочинністю за результатами роботи у І півріччі 2019 року, визначені  проблемні питання і тенденції у криміногенній обстановці на території Новопсковського району,  спільні шляхи їх подолання, та відповідні заходи на наступний період.

 

 

Виконувач обов’язків

начальника Новопсковського відділу

Старобільської місцевої прокуратури                                                 В. Полинюк