Прес-центр11 серпня 2020, 10:08

У рамках проєкту «Єдність ветеранів Луганщини» на Новопсковщині відбдулася зустріч

10 серпня 2020 року Новопсковський район відвідали представники Громадської спілки «Асоціація ветеранів війни, учасників бойових дій та волонтерів АТО Луганської області» з метою обговорення питань соціального, медичного захисту, нагальних соціально-побутових питань ветеранів АТО/ООС, які мешкають на території Новопсковського району, та увічнення пам’яті загиблих захисників України.

Зустріч провели виконуючий обов’язки голови райдержадміністрації Людмила Черняк та представник обласної громадської організації «Асоціація ветеранів війни, учасників бойових дій та волонтерів АТО Луганської області» Артем Коваленко.

У заході взяли участь керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, об’єднаної територіальної громади, представник районної ради.

В ході зустрічі обговорювалися найважливіші питання – соціальний і медичний захист ветеранів АТО/ООС, безоплатне надання у власність земельних ділянок, встановлення на території селища пам’ятного знаку захисникам України. Виступили керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, які координують відповідні напрямки діяльності.

Управлінням соціального захисту райдержадміністрації здійснюються заходи із забезпечення санаторно-курортним лікуванням учасників бойових дій (в 2020 році цим правом скористаються 2 учасника антитерористичної операції), соціальний супровід та психологічна підтримка. Внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, перераховано грошову компенсацію за належні для отримання жилі приміщення. Виплачувалась разова грошова допомога до 5 травня учасникам бойових дій, які перебувають на обліку. Також учасники бойових дій та члени їх сімей, що мешкають на території району, користуються своїм правом на знижку при оплаті за житлово-комунальні послуги.

Питання безоплатного надання у власність земельних ділянок на території району вирішується позитивно. На даний час зареєстрували своє право власності 225 учасників АТО/ООС на загальну площу 441,2936 га для ведення особистого селянського господарства та 1 учасник АТО/ООС під житлову забудову загальною площею 0,25 га. Крім того, рішеннями сесій сільських, селищних рад зарезервовані земельні ділянки загальною площею 40,69 га, які можуть бути відведені учасникам АТО/ООС для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд.

Учасникам бойових дій АТО/ООС в медичних закладах району надається безоплатне лікування та харчування в стаціонарі.

Під час бойових дій у зоні проведення АТО/ООС загинуло чотири жителя Новопсковського району. Пам’ять загиблих земляків-захисників України увічнена встановленням меморіальних дошок на будівлях шкіл, де вони навчалися.

На всі запитання представників громадської організації щодо забезпечення на території району реалізації прав учасників бойових дій та ветеранів АТО/ООС представниками структурних підрозділів райдержадміністрації були надані відповіді.

Зустріч проводилася в рамках проєкту консолідації ветеранського руху Луганської області «Єдність ветеранів Луганщини» Регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства в Луганській області на 2017-2020 роки, який реалізується спільно з громадською організацією «Асоціація ветеранів війни, учасників бойових дій та волонтерів АТО Луганської області».