Прес-центр21 лютого 2018, 11:02

Учитель року – 2018

 Завершився фінальний етап ІІ (обласного) туру Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2018». Традиційно в області конкурс проводився у 2 тури: перший (районний) тур конкурсу проходив у листопаді – грудні 2017 року в Новопсковській ЗОШ І-ІІІ ступенів; другий (обласний) - у  лютому 2018 року в школах м. Сєвєродонецьк.

      Треба зазначити, що цього року змінився формат та умови реєстрації учасників конкурсу. Всім потенційним учасникам необхідно було зареєструватись на платформі Центрального оргкомітету конкурсу, створити профіль в освітній мережі для вчителів Microsoft, на якому обов’язково розмістити  відеорезюме про свою педагогічну ідею та свій навчальний заклад, відео та розробки уроків, позаурочних заходів, презентації, дидактичні матеріали тощо.

          В нашому районі для участі у конкурсі зареєструвалися:

         - в номінації «Фізична культура» - Ткаченко Віталій Анатолійович, вчитель фізичної культури Білолуцької гімназії, Жеребило Марина Олександрівна, вчитель фізичної культури Закотненської ЗОШ І-ІІ ступенів, Ізюмський Володимир Іванович, вчитель фізичної культури Новопсковської газопроводської ЗОШ І – ІІІ ступенів, Клига Сергій Петрович, вчитель фізичної культури Кам’янської ЗОШ І – ІІІ ступенів;

         - в номінації «Українська мова і література» -  вчитель української мови та літератури Білолуцької гімназії Кликова Наталія Петрівна і вчитель української мови та літератури Новопсковської ЗОШ І-ІІІ ступенів Сідлецька Катерина Вікторівна;

         -  в номінації «Фізика» - Мельник Оксана Петрівна, вчитель фізики Білолуцької гімназії.

В районному турі всі учасники пройшли конкурсні випробування: «Тестування з фахової майстерності» (тест містив питання з психології й педагогіки, з предмету та методики викладання), «Практична робота» (зміст роботи визначався фаховим журі відповідно до специфіки навчального предмету), «Методичний практикум» (уміння проектувати дослідницько-пошукову діяльність учнів), «Навчальний проект» (розроблення технологічних карт з навчальної проблеми), «Урок» (теми обиралися фаховим журі відповідно до чинної навчальної програми). Переможцями районного туру конкурсу стали всі вчителі Білолуцької гімназії - Ткаченко В.А, Мельник О. П., Кликова Н.П.

Обласний тур конкурсу проводився у 2 етапи: фахова теоретична частина з демонстрацією ІКТ- компетентностей  та «майстер-клас» - урок в одній із сєверодонецьких шкіл, тема якого та клас визначалися напередодні шляхом жеребкування.

За результатами обласних конкурсних випробувань в номінації «Фізична культура» Ткаченко Віталій Анатолійович посів 10 місце серед 18 учасників.

Мельник Оксана Петрівна вийшла у фінал обласного туру, що відбувся 15 лютого 2018 року – провела  урок у 10 класі Сєвєродонецької ЗОШ № 4 з теми «Рівновага. Умови рівноваги». З метою активізації пізнавальної діяльності учнів вчителька на початку уроку запропонувала прослухати фрагмент української народної пісні «Несе Галя воду» і продемонструвала вишивку-ілюстрацію до цієї пісні. Виявилося, що не всі учні усвідомлювали, що коромисло – це важіль. Позитивний емоційний фон уроку було створено, що відразу налаштувало контакт з учнями та їх готовність до сприйняття нового навчального матеріалу. Вчителька використала напрацьовану власну методику інтегрованого музейного уроку, яка викликала неабиякий інтерес у колег. На уроці було використано мультимедійне обладнання, проведено досліди, що демонструють практичну значимість теми уроку у повсякденному житті,  застосовано нестандартну систему оцінювання навчальних досягнень учнів. Вчителька показала на практиці свою педагогічну та психологічну компетентність, зумівши заохотити учнів до активної співпраці на уроці. Показала високу фахову майстерність, ґрунтовну методичну підготовку, вміння використовувати сучасні підходи у компетентнісному полі Нової української школи.  

 За результатами оцінювань фаховим журі обласного етапу конкурсу Мельник О.П. серед дванадцяти учасників посіла почесне ІІІ місце в номінації «Фізика».  Колегу щиро привітали вчителі та учні Білолуцької гімназії, відділ освіти Новопсковської РДА.

Мельник О.П., Ткаченку В.А., Кликовій Н.П. оголошена подяка за перемогу в районному турі та активну участь в обласному турі конкурсу  «Учитель року – 2018».