Прес-центр4 cічня 2019, 15:01

Управління соціального захисту населення інформує

допомога особі, яка доглядає за хворою дитиною

01 січня 2019 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України №996 від 28.11.2018р. «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. №1751 і від 21 листопада 2013р. №917». Цією постановою передбачено надання допомоги на дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність (далі — допомога особі, яка доглядає за хворою дитиною).

Допомога особі, яка доглядає за хворою дитиною, призначається одному з батьків, усиновлювачів, прийомних батьків, батьків–вихователів, опікуну, піклувальнику (далі — законний представник дитини), який постійно проживає та здійснює догляд за дитиною, хворою на один або декілька видів таких захворювань (станів).

Для призначення допомоги особі, яка доглядає за хворою дитиною, до органу соціального захисту населення за умови пред’явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, подаються такі документи:

1) заява законного представника дитини, який постійно проживає та здійснює догляд за хворою дитиною, що складається за формою, встановленою Мінсоцполітики;

2) копія свідоцтва про народження дитини (з пред’явленням оригіналу);

3) документ, що підтверджує повноваження усиновлювача (копія рішення про усиновлення) опікуна, піклувальника (копія рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади або суду про встановлення опіки), прийомних батьків, батьків-вихователів (копія рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради про влаштування дитини до дитячого будинку сімейного типу або прийомної сім’ї);

4) довідка про захворювання дитини на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, про те, що дитина отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу у порядку та за формою, встановленими МОЗ (далі — довідка про захворювання дитини).

Допомога особі, яка доглядає за хворою дитиною, призначається:

з дня звернення за її призначенням до органу соціального захисту населення;
на кожну хвору дитину у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (станом на 01.01.2019р. — 1497грн., з 01.07.2019р. — 1564грн., з 01.12.2019р. — 1638грн.), та виплачується шість місяців;
незалежно від одержання інших видів державної допомоги.

Для отримання додаткових роз’яснень щодо призначення цієї та інших державних соціальних допомог звертайтеся до управління соціального захисту населення Новопсковської РДА (смт. Новопсков, вул. Українська, 65, каб. №1, тел. (06463)2-13-61).