Прес-центр15 березня 2019, 10:03

Управління соціального захисту населення інформує про показники заробітної плати на підприємствах Новопсковського району та стан її виплати

 

     З метою забезпечення реалізації державних гарантій у сфері праці, відповідно до Закону України «Про місцеві державні адміністрації», положення про управління соціального захисту населення Новопсковської райдержадміністрації, затвердженого розпорядженням голови Новопсковської райдержадміністрації від 20 вересня 2018 р. № 636 проводиться певна робота, в тому числі і моніторинг показників заробітної плати підприємств, організацій та установ району, аналіз статистичної звітності заробітної плати серед підприємств основного кола звітуючих району.    

     За даними моніторингу заробітна плата за грудень 2018 року в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року в цілому по району збільшилася і виглядає так: підприємства сільського господарства при середній заробітній платі за аналогічною Класифікацією видів економічної діяльності (далі - КВЕД)  по Луганській області (за даними Головного управління статистики у Луганській області) за грудень 2018 року становить 7136 грн.

     По Новопсковському району вибірково найбільші показники:

     - товариство з обмеженою відповідальністю «Лан» - 13187 грн;

      - сільськогосподарський виробничо-обслуговуючий кооператив «Слобожанський» - 8714 грн;

     - приватне підприємство «Зеленський» - 9400 грн;

      - сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю  «Заайдарівське» - 4897 грн;

     - філія «Новопсковський Райавтодор» при середній заробітній платі за аналогічним КВЕДом – 7897 грн. – нараховують 9832 грн;

     - Новопсковське районне бюро технічної інвентаризації – 18359 грн, за КВЕДом – 8972 грн;                     

    товариство з обмеженою відповідальністю «ЛВІ» (діяльність автомобільного вантажного транспорту) - 7229 грн, за КВЕДом – 7116 грн;

     - товариство з обмеженою відповідальністю «ЛЕАНО»  (діяльність автомобільного вантажного транспорту) - 5206 грн, за КВЕДом – 3894 грн.

     На рівні мінімальної виплачують заробітну плату:

     - фермерське господарство «Тналта»;

     - селянське (Фермерське) господарство «Альтаір»;

     - товариство з обмеженою відповідальністю «Фортуна» (діяльність будівництво житлових і нежитлових будівель).

     Фізичні особи-підприємці: Хижняк П.П., Лисак М.В., Собашенко В.В., Сиволап В.Г., Солодовнік Ю.М., Табунщиков Б.А., Садова Ю.І., Дівицький В.В., Протасов М.О., Коваленко І.А., Осітров О.М., Іванов П.І., Глодан О.І., Березовська В.С., Партола О.М., Лукашов Ю.О., Вагіна В.І., Кравченко І.П., Душенко О.М., Карпенко С.М., Лаврова О.А., Лукашова А.С.

    Згідно статистичної звітності станом на 01.03.2019 року заборгованість з виплати заробітної плати на підприємствах Новопсковського району відсутня.

    Нагадуємо, що рівень заробітної плати та сплата єдиного соціального внеску є гарантією отримання пенсії у майбутньому та отримання її в належному розмірі.

    Працюючи на роботі неофіційно, найманий працівник повинен чітко усвідомлювати, що коли зарплату отримуєш «в конверті», роботодавець, не уклав трудовий договір, а також не здійснює відрахування з неофіційної зарплати єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду то це може призвести до того, що:

     - вимагатимуть працювати понад норму, а то і без вихідних без додаткової оплати праці;

     - не буде гарантованого розміру заробітної плати (зокрема розміру тарифної ставки або посадового окладу працівника, доплат, надбавок та інших заохочувальних виплат);

     - не буде ніяких соціальних гарантій, передбачених для працівника;

     - не буде права на відпустку, в тому числі, і на відпустку в зв’язку з вагітністю, пологами і для догляду за дитиною;

     - не буде права на оплату тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною;

     - не буде права на достроковий вихід на пенсію (якщо робота пов’язана з шкідливими умовами праці);

     - не буде права на охорону праці;

     - не буде права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань, та, як наслідок – на отримання страхових виплат у разі травмувань чи профзахворювань;

     - працівник не матиме соціальних гарантій в центрі зайнятості як безробітний та отримати відповідну допомогу;

     - відсутність офіційних доходів може бути підставою для відмови у призначенні різного виду допомог та субсидій;

     - працівника можуть звільнити у будь – який момент, без виплати вихідної допомоги, а можливо, і без оплати за виконану роботу. Отримати належний під час звільнення розрахунок в переважній більшості випадків вкрай складно, факт перебування в трудових відносинах з роботодавцем доведеться доводити у суді з допомогою свідків.

     Значно втрачають у виплатах, внаслідок отримання  тіньових зарплат, майбутні мами, оскільки розмір допомоги з вагітності і пологів безпосередньо залежить від розміру офіційної зарплати.

     Також  використання неоформлених трудових відносин призводить до ненадходжень податків до місцевих бюджетів, які б спрямовувалися на вирішення соціальних потреб громадян та реалізацію програм розвитку території, звідти ж беруться кошти для оплати праці вчителів, лікарів, інших працівників бюджетної сфери.

     Повідомити про незадекларовану працю можна за цим посиланням: https://sites.google.com/view/undeclared-work

     За довідками про інформацію з питань заробітної плати звертатись до відділу праці управління соціального захисту населення Новопсковської райдержадміністрації за такою адресою: вул. Українська, 65, телефон для довідок (06463) 2-20-74.