Прес-центр14 вересня 2018, 14:09

Управління соціального захисту населення інформує Субсидії – 2018

З 1 травня 2018 року впроваджено новий порядок призначення житлових субсидій, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 р. №848 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 27.04.2018 р. №329). Ним передбачено деякі зміни, що стосуються значної частини отримувачів субсидій.

Тривалий час управлінням соціального захисту населення субсидія на наступний опалювальний (неопалювальний) період призначалась без звернення заявника (крім орендарів житлових приміщень). Тепер для призначення субсидії мають звернутись також домогосподарства, у яких кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб менша, ніж кількість зареєстрованих осіб.

Крім цього, якщо раніше субсидія призначалась на склад зареєстрованих за певною адресою осіб без врахування їх сімейного стану, то зараз для розрахунку сукупного доходу домогосподарства (від якого залежить розмір обов’язкового платежу) враховуються також доходи усіх членів сім’ї (чоловіка/дружини) незалежно від місця їх реєстрації. У зв’язку з цим заявник має подати заяву і декларацію, в яких слід вказати сімейний стан всіх членів домогосподарства, а також дані членів сім’ї осіб із складу домогосподарства.

         Втратили право на отримання субсидії:

власники житла, у яких загальна площа житлового приміщення перевищує 120м2 для квартири і 200м2 для індивідуального будинку (крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей);

власники транспортних засібів, що підлягають державній реєстрації і з дати випуску яких минуло менше п’яти років (крім мопеда).

Якщо працездатні громадяни, що протягом періоду, за який враховуються доходи для призначення субсидії (на опалювальний сезон 2018р. цей період — з 01.01.2018р. по 30.06.2018р.) мали середньомісячний дохід менший за розмір мінімальної заробітної плати та/або вони не сплатили єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців, то їх родини не мають права на призначення субсидії на загальних підставах. Такі особи можуть звернутись із заявою до комісії з розгляду звернень громадян з питань надання субсидій, державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та включення до державного реєстру пільговиків. При цьому, якщо громадянин перебував за кордоном сукупно більше 60 днів протягом періоду, за який враховуються доходи (крім днів службових відряджень, навчання, лікування тощо), субсидія не призначається.

Якщо організацією, в якій працює особа, не сплачено нарахований  ЄСВ за період, за який враховуються доходи, субсидія може бути призначена на загальних підставах за умови документального підтвердження з Пенсійного фонду України, що зазначена організація має заборгованість зі сплати ЄСВ. На даний момент механізм такого підтвердження узгоджується з ПФУ та ДФСУ, а також з організаціями — роботодавцями, що мають заборгованість зі сплати ЄСВ.

Для домогосподарств, до складу яких входять громадяни, що зареєстровані за адресою домогосподарства, але фактично не проживають, призначення субсидії здійснюється за рішенням комісії. При цьому комісія враховує наявність і розмір доходів непроживаючих осіб, сплату/несплату ЄСВ, факт перебування/неперебування таких громадян за кордоном більше 60 днів.

Додаткові роз’яснення можна отримати в управлінні соціального захисту населення Новопсковської РДА (вул. Українська, буд. 65) особисто чи за телефоном (06463)2-13-61.

 

Заступник начальника управління — начальник відділу, в.о. начальника управління

 

О.В.Обрізанова