Прес-центр21 липня 2020, 11:07

Увага! Пожежонебезпечний період

Висока температура повітря, сильні вітри, які швидко поширюють полум’я великою територією,сприяють виникненню та поширенню пожеж у літній період. Залишене під час відпочинку в лісі багаття, яке через необачність не згасили, чи недопалили цигарки можуть стати причиною виникнення пожежі.

Лісові пожежі були і є найбільшим лихом для лісу. За лічені хвилини вони можуть знищити або пошкодити лісові насадження, що вирощувалися десятиріччями. Вогонь зводить нанівець працю цілих поколінь лісівників. При цьому пошкоджуються не тільки дерева, кущі, трав’яниста рослинність, а гинуть також дикі тварини, птахи, комахи; вогонь знищує службові споруди у лісах, може перекинутись на житлові будинки, що знаходяться поряд з лісом. На лісових пожежах можуть загинути й люди…

Основною причиною виникнення лісових пожеж є порушення громадянами вимог Правил пожежної безпеки в лісах України під час відпочинку у лісі та випалювання сухої трав’яної рослинності на сільгоспугіддях, пустирях, вздовж доріг. Літні вітри роздмухують вогонь і розповсюджують його у прилеглі лісові насадження, чим створюють реальну загрозу їх знищення. Зростання відвідування лісових насаджень населенням у літній період також значно збільшує кількість пожеж. Бавитись з вогнем у лісі - це насамперед шкодити самому собі, адже за це передбачена не тільки адміністративна, а у певних випадках й кримінальна відповідальність

Для попередження виникнення пожеж у природних екосистемах, в тому числі лісових масивах, сільськогосподарських угіддях, населенню потрібно дотримуватись певних правил поведінки.

Впродовж пожежонебезпечного періоду підприємствам, установам, організаціям (незалежно від виду їх діяльності, форм власності) та громадянам забороняється:

Розведення багать у лісі.
Заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети.
Відвідування населенням хвойних насаджень при 5-му класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека).
Палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, витрушувати з розведених багать гарячий попіл.
Залишати у непередбачених для цього місцях лісу обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір'я тощо.
Заправляти пальним у лісі паливні баки під час роботи двигуна.
Експлуатувати машини та інші механізми з несправною паливною та іскрогасною системою.
Палити або користуватися відкритим вогнем під час проведення робіт з паливно-мастильними матеріалами.
Використовувати на полюванні пижі, виготовлені з горючих або здатних тліти матеріалів.
Випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу (у тому числі проводити сільськогосподарські пали).
Залишати під час будівництва доріг, газопроводів, нафтопроводів, мереж електропередачі, зв'язку, радіофікації, інших комунікацій та об'єктів деревні залишки і горючі матеріали.
Звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.

Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101».