Прес-центр18 червня 2020, 13:06

Увага проєкт! Гендерна рівність через самозайнятість

Проєкт «Скорочення гендерної нерівності серед жінок сільського населення шляхом підвищення компетенцій у сфері підприємництва та правосуддя». Гендерна рівність через самозайнятість.

Село із своїми величезними природними ресурсами залишається основою благополуччя людей, отримання матеріальних благ для життя людини.

Величезна роботу на селі виконує сільська жінка, яка здебільшого  не оцінюється.

Сільські жінки ведуть домашнє господарство, виконують домашню роботу, не маючи зручностей та засобів малої механізації. Основна турбота про дітей, осіб похилого віку теж на плечах жінки.

Роботи для жінок у селі не має або вона низькооплачувана, що в майбутньому впливає на забезпеченість у старості – низькі пенсії або взагалі їх відсутність.

Це веде до економічної залежності, а також в подальшому до психологічного, економічного та сексуального насильства.

Передумовою для створення проєкту стало занепокоєння обласних соціальних служб високим рівнем кількості безробітних жінок в сільській місцевості, а крім того – розірваних шлюбів та звернень щодо домашнього насильства.

В 2015 – 2017 роках кількість зафіксованих випадків домашнього насильства зросла на 464%, і це частково можна пояснити активною роз’яснювальною роботою у тому числі поліції: жінки перестали приховувати такі факти. Та все одно зрозуміло, що гендерні проблеми серед сільського населення Сходу України – наша реальність, і її потрібно змінювати.

Шлях до розв’язання гендерних проблем фахівців «Агенції регіонального розвитку Східного Донбасу» бачать в активізації самозайнятості та підприємницької діяльності серед жінок на селі.

Аналізуючи один з наших минулих проєктів, ми звернули увагу, що більш активну зацікавленість в самозабезпеченні мали саме жінки сільської місцевості. Статистичні дані Луганського обласного центру зайнятості підтвердили тенденцію: 70% офіційно зареєстрованих безробітних - саме жінки.

  Стимулювати розвиток підприємницької діяльності жінок у сільській місцевості, паралельно підвищуючи їхню обізнаність про гендерну рівність, - а саме таку мету поставили перед собою в ГО «Агенція регіонального розвитку Східного Донбасу», починаючи проєкт «Скорочення гендерної нерівності серед жінок сільського населення шляхом підвищення компетенцій у сфері підприємництва та правосуддя». Ця ініціатива реалізується за підтримки Луганської облдержадміністрації та сприяння проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України».

Отже, план заходів передбачає, що протягом12 місяців – до  травня 2021 року – в проєкті візьмуть участь 350 учасниць, з них 12 районів Луганської та 3 районів Донецької областей. Жінкам гарантована підтримка та допомога в розробці стратегічних планів розвитку.

Крім того, для них проведуть 14 дводенних тренінгів, орієнтованих на бізнес-планування, менеджмент, маркетинг, питання гендерної рівності, соціального захисту, психологічні аспекти самореалізації, дотримання законодавства та надання правових інструментів; а також 4 семінари, з них 3 в Луганській області та 1 у Донецькій; 4 ознайомчі візити до Львівської та Дніпропетровської областей для відвідування бізнесів, заснованих жінками.

По заявках завершених проєктів видно, що у людей є складнощі з заповнення документів на навчання, на отримання грантів, є проблеми у розставленні акцентів у бізнес – планах. Тому є великий попит саме на таке навчання.

Іноді, особливо у жінок середнього віку, має місце недостатнє знання азів комп’ютерної грамотності. А в умовах діджиталізації всіх сфер життя, це вкрай необхідно. Аби залишитись за бортом цивілізації, все ж таки потрібно всім розвиватись в цьому напрямі.

За результатами тренінгів та семінарів, після розробки стратегічних планів розвитку підприємств 50 учасниць матимуть змогу подати грантові заявки, які допоможуть розширенню їхнього бізнесу.

До кожного проєкту буде індивідуальний підхід. Вивчатиметься стратегічний план розвитку мікропідприємств, разом з учасницями розроблятимуться висновки, надаватимуться пропозиції, адже іноді достатньо змінити менеджмент, уважніше поставитися до кадрових питань чи розширити географію збуту – і це надасть поштовх до розвитку навіть без грошових вкладень. Головне не просто отримати обладнання, а зрозуміти, що робити та в який бік рухатися задля досягнення своєї мети.

Проєкт розробляли ще до поширення корона вірусу, але в нинішніх умовах, вважають організатори, він буде більш затребуваним, адже карантинні заходи вплинули на різні сфери бізнесу, і більш за все – саме на мікропідприємство.

Якщо охочих взяти участь у проекті «Скорочення гендерної нерівності серед жінок сільського населення шляхом підвищення компетенцій у сфері підприємництва та правосуддя» виявиться більше, переваги на участь будуть мати більш вразливі категорії – одинокі матері, жінки з АТО, внутрішньо переміщені особи.

Детальну інформацію та реєстраційну анкету для участі у проєкті можна знайти за посиланням: https://forms.gle/GeKw7oAmzBVnApeE6.