Прес-центр13 лютого 2020, 09:02

Важлива інформація!

 

З початку 2020 року рятувальники ДСНС зафіксували вже 60 випадків загибелі громадян на водних об’єктах країни, а четверо дітей потонули тільки за перші два тижні лютого.

В умовах теплої зими, надійний льодовий покрив на річках та ставках так і не сформувався, проте бажання громадян відвідати водойму нікуди не зникло. Затяті рибалки та діти продовжують випробувати долю на тонкій та крихкій кризі, проте не всім вдається подолати наслідки своєї ж легковажності.

Перед тим як ступати на кригу, треба знати:

- вирушати на водоймище поодинці — небезпечно;

- для одного пішохода безпечним є лід завтовшки не менше ніж сім сантиметрів;

- лід тонкий або крихкий поблизу кущів, очерету, а також у місцях, де водорості вмерзлі в лід;

- ділянки, вкриті товстим шаром снігу, є небезпечними, бо під снігом лід завжди тонший;

- біля берега лід не завжди щільно з’єднується із сушею, тут можливі тріщини, під льодом може бути повітря, що робить його небезпечним;

- людину на ковзанах може витримати лід завтовшки не менш ніж 10 —15 см.

Новопсковська райдержадміністрація разом з Новопсковським МРВ ГУ ДСНС України у Луганській області радить не виходити на лід після тривалих відлиг і потеплінь, коли товщина льоду стане меншою ніж сім сантиметрів.

Рибалкам же треба пам’ятати — зимова підлідна ловля риби потребує суворого дотримання правил поводження на льоду, а саме:

- не пробивайте навколо себе багато лунок;

- не збирайтеся великими групами на одному місці;

- не ловіть рибу поблизу вимоїн і далеко від берега;

- завжди майте під рукою 12—15 метрів міцної мотузки;

- тримайте поруч із лункою дошку або велику гілку.

Якщо ви все таки провалилися під лід і поруч немає жодних засобів для порятунку, то запам’ятайте такий алгоритм своїх дій:

- поверніться спиною до краю криги, розкиньте руки по краях пролому, утримайтеся від занурення з головою і кличте на допомогу;

- вибирайтеся на лід без різких рухів, відштовхуючись ногами від протилежного краю ополонки або роблячи плавальні рухи ногами;

- вибравшись із льодового пролому, відкотіться і відповзіть у той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду таким чином перевірена.

 

Бережіть себе та будьте уважними!