Прес-центр9 листопада 2021, 16:11

«Велике будівництво». Більше 370 мільйонів гривень вкладено у розвиток Луганського обласного фізкультурного центру «Олімп»

Сьогодні для представників засобів масової інформації відбувся виїзний брифінг на базу Луганського обласного фізкультурного центру «Олімп». Журналістів ознайомили із ходом ремонтних робіт у рамках ініціативи Президента України «Велике будівництво».

Начальник Управління молоді та спорту облдержадміністрації Антон Волохов зазначив, що центр є основною базою для підготовки спортсменів не тільки з Луганської області, а майже з усієї України. Він є базою для спортивного ліцею, частково для військового ліцею, інституту фізкультури, всіх обласних шкіл, спортсменів збірної України. Тут, зокрема, займаються дві збірних з плавання та з легкої атлетики, паралімпійці та дефлімпійці, тому були враховані всі питання доступності.

Для покращення умов надання послуг для спортсменів в «Олімпі» триває будівництво та реконструкція декількох об’єктів.

Так, починається перебудова так званої вхідної групи вартістю близько шести мільйонів гривень. Поруч із якою, буде облаштований сучасний відкритий тренажерний майданчик. Орієнтовно реконструкцію закінчать за два-три тижні.

Навпроти за ініціативою Президента України Володимира Зеленського, Президента Національного олімпійського комітету, а також на прохання всіх легкоатлетів області будується наймасштабніший проєкт – легкоатлетичний манеж. Приблизна вартість – 297 мільйони гривень. Він буде відповідати найкращим вимогам.

Олімпійський чемпіон, заслужений майстер спорту, старший тренер Національної збірної з легкої атлетики Віктор Бризгін розповів, що такого за фунціоналом манежу в Україні більше немає.

«Це універсально-професіональний манеж. База буде центром олімпійської підготовки зі спринту. Тут будуть тільки тренажери, від трибун ми майже відмовились, замість них облаштують прямі доріжки для спринту довжиною 125 метрів, яких зараз в зимних умовах не існує в Україні. На базі професійно-тренувального комплексу збудують готель на 36 людей. Спортивне обладнання більше ніж на мільйон гривень вже отримано. Це буде стандартний сертифікований об’єкт – віражі, вісім бігових доріжек», – сказав він.

Зазначено, що кожні два тижні на об’єкт приїздить комісія з Києва для перевірки ходу робіт. Орієнтовна здача за 2-2,5 роки.

За межами манежу в планах зробити похилу доріжку для спринту довжиною 140 метрів – раніше для тренувань в таких умовах спортсменам необхідно було виїжджати за кордон.

Триває реконструкція підтрибунних приміщень вартістю 13 мільйонів гривень, тепер туди входить відновлювальний центр для спортсменів, роздягальні, душові, адміністративні приміщення для працівників «Олімпу».

Також будується житло – чотири будинки вартістю близько десяти мільйонів гривень. Наразі будівництво знаходиться практично на фінальній стадії, і до кінця цього року будинки будуть введені в експлуатацію. Житло розраховане на 10-12 спортсменів у одному будинку. Буде обладнана одна кімната для тренерів та кімната для тактичних занять.

Повним ходом йде будівництво тренажерної зали з двома килимами для боротьби. Вартість проєкту – 22 мільйони гривень. Цей зал з сучасним обладнанням був необхідний через те, що в області пріоритетним видом спорту є греко-римська боротьба. Він буде реалізований до кінця наступного року. Наразі будівництво виконане наполовину.

Вже збудований і функціонує зал спортивної гімнастики, який відповідає всім сучасним нормам тренувань. Вартість 25 мільйонів гривень.

Ольга Бризгіна, трикратна олімпійська чемпіонка, Віце-президент Федерації легкої атлетики у Луганській області, заслужений працівник фізкультури і спорту України наголосила на важливості будівництва і реконструкції об’єктів: «Питання манежу вирішилось минулого року на зустрічі в Маріуполі за участю Президента Володимира Зеленського. Загалом на базі тренуватимуться не тільки збірні команди з легкої атлетики, а й інші види спорту будуть розвиватися: стрибки у воду, спортивна гімнастика, важка атлетика. Дякую голові облдержадміністрації Сергію Гайдаю, бо без його підтримки маленької Швейцарії у Кремінній, як називав наш комплекс Сергій Бубка, не було б».

Директор ЛОФЦ «Олімп» Юрій Іщенко зазначив, що обласна база «Олімп» вважається унікальною тим, що вона розташована в лісі, всі спортивні споруди знаходяться в одному місці, і спортсменам не потрібно витрачати час на поїздки у різні точки та локації. Тобто спортсмен отримує повний курс тренувань, відновлювальний цикл, харчування та відпочинок.

«Історично склалося, що це є база олімпійської підготовки. На даному етапі ми її реконструюємо за сучасними мірками. Спортивний манеж, тренажерний зал, зал боротьби, відновлювальний басейн, зал важкої атлетики, бігові доріжки тощо. Ми прагнемо бути базою олімпійської підготовки, яка закриє повний цикл підготовки спортсменів вищих досягнень», – додав Антон Волохов.

Зі слів спортсменів, після реконструкції «Олімп» стане найкращою тренувальною базою в Україні.