Прес-центр3 травня 2018, 16:05

Від нашої мудрості залежить зцілення ран як на тілі, так і на душі Луганщини, – Юрій Гарбуз зустрівся з керівниками єпархіальних управлінь УПЦ

Сьогодні, 03 травня, відбулася зустріч голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза з керівниками єпархіальних управлінь та уповноважених представників православних церков Луганської області.

Зустріч була присвячена питанню створення Української Єдиної Помісної Православної Церкви, яке було ініційоване Президентом України. Офіційне звернення Петра Порошенка до Вселенського Патріарха Варфоломія із проханням про Томос про автокефалію Православній Церкві України було підтримане Верховною Радою України.

«В Україні має бути своя канонічна церква», – заявив Юрій Гарбуз. При цьому очільник області закликав духовних лідерів Луганщини до збереження міжконфесійного миру в охопленому війною регіоні.

Керуючий Луганським єпархіальним управлінням УПЦ КП, Єпископ Луганський і Старобільський Афанасій (Яворський) запевнив, що між церковними ієрархами Луганщини панує мир, тиша і спокій.

Позицію УПЦ МП в області озвучив секретар Сєвєродонецького єпархіального управління УПЦ, благочинний Сєвєродонецького округу парафій УПЦ, архімандрит Іринарх (Тимчук): «Ми не хочемо релігійної війни і не будемо проти процесу, що відбувається, лише спостерігатимемо за ним». Він також зауважив: «В області переважна більшість прихожан належать до церкви, яку я представляю».

«Від нашої мудрості залежить зцілення ран як на тілі, так і на душі Луганщини», – резюмував Юрій Гарбуз.

Довідково. Провідне місце в мережі релігійних формувань Луганської області за кількісним складом посідає Українська православна церква. Вона налічує 423 громади, три єпархіальних управління, п’ять монастирів, церковно-співоче училище, Луганський богословський університет на честь Архистратига Михайла Української Православної Церкви, 256 недільних шкіл, 10 друкованих періодичних видань. Вірними УПЦ на Луганщини опікується 607 священнослужителів.

На сьогодні лише 185 з 433 громад та чотири з п’яти монастирів перебувають на підконтрольній українській владі території Луганської області.

До мережі релігійних організацій УПЦ КП входить 32 парафії, єпархіальне управління, Східноукраїнське духовне училище та Свято-Хрестовоздвиженський чоловічий монастир. Із 32 парафій,  котрі зареєстрували статути про свою діяльність, 14 діє на підконтрольній українській владі території Луганської області, інші, а саме, 21 одиниця, перебувають на окупованій території області. З них в місті Луганську діє лише дві, що мають близько 50 парафіян.

Кількісний склад парафій Української автокефальної православної церкви (оновленої) в області залишився незмінним і становить 6 громад, котрі входять до складу Харківсько-Полтавської єпархії (консисторії) УАПЦ (оновленої). На підконтрольній українській владі території Луганської області знаходяться дві громади, з яких фактично діє лише одна.