Прес-центр18 квітня 2017, 13:04

Відбулася нарада для фахівців із соціальної роботи.

В приміщенні Новопсковського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді 18 квітня відбулась нарада для фахівців із соціальної роботи, головним питанням якої було ознайомлення з Постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 року № 148 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною». Фахівців ознайомлено з Порядком створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя; Порядком  оплати послуг патронатного вихователя та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя; Типовим договором про патронат над дитиною.         

Метою патронату над дитиною є забезпечення та захист прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом зі своїми  батьками або іншими законними представниками, надання їй та її сім’ї  комплексу послуг, спрямованих на її повернення у біологічну сім’ю, відповідно до найкращих інтересів дитини.                                                                                 

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Патронатний вихователь – це особа, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї. Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, у якій за згоди всіх її членів повнолітня особа,  яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.                 

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дітей, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні. До сім’ї патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім’ї.                                                    

У Мінсоцполітики наголошують, що з прийняттям цієї постанови Урядом буде забезпечено запровадження інноваційної послуги підтримки такої вразливої категорії населення як сім’ї з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах. Водночас важливим є й те, що тимчасовий догляд і виховання дитини в професійно підготовленій сім’ї патронатного вихователя є альтернативою її влаштуванню до притулку, центру соціально-психологічної реабілітації чи школи-інтернату.                      У Державному бюджеті України на 2017 рік вже передбачено кошти на створення та функціонування 154 патронатних сімей. Впродовж 2017–2018 років оплата послуг патронатного вихователя та виплата соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя будуть здійснюватися за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.                                 

Більш детальну інформацію щодо створення та функціонування патронатної сім’ї можна отримати, звернувшись  до районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; служби у справах дітей Новопсковської РДА або за тел. 2-10-78; 2-14-40.