Прес-центр5 липня 2018, 16:07

Відбулося засідання міжвідомчої робочої групи з питань реалізації заходів щодо легалізації найманої праці при райдержадміністрації

05 липня 2018 року під головування заступника голови райдержадміністрації Олександра Скорохода відбулося засідання міжвідомчої робочої групи з питань реалізації заходів щодо легалізації найманої праці при райдержадміністрації за участі членів комісії та запрошених керівників підприємств, по яких є ймовірність використання нелегальних трудових відносин із найманими працівниками, де особи, які виконують роботи за цивільно-правовими договорами перевищують чисельність штатних працівників.

На початку засідання голова міжвідомчої робочої групи доповів, що актуальною темою сьогодення є боротьба з виплатою заробітної плати у „конвертах”, реалізація гарантій оплати праці та організація заходів недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати. Підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності, при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати.

Усвідомлюючи важливість цієї проблеми, більшість роботодавців району працюють у законодавчому полі. Але є й такі, хто, намагаючись отримати якомога більший прибуток, ухиляються від сплати податків, використовують працю громадян без належного оформлення трудових відносин та пропонують заробітну плату «в конвертах».       

Наймані працівники не завжди розуміють, що погоджуючись на такі умови, вони позбавляють себе конституційного захисту сьогодні й можливості отримання достойної пенсії у майбутньому. Такі працівники є незахищеними від незаконного звільнення, не мають ніяких гарантій на безпечні та здорові умови праці, гарантованого права на відпочинок.

Членами робочої групи також розглядались питання виплати заробітної плати, по підприємствах, середня заробітна плата яких виплачується нижче середньої заробітної плати за видами економічної діяльності, виконання робіт за цивільно-правовими договорами, при наявності штатних одиниць.

Заслухавши зауваження та пропозиції всіх учасників заходу було вирішено регулярно проводити роз’яснювальну роботу з детінізації доходів та легалізації трудових відносин, постійно проводити засідання «круглих столів», флешмоби, зустрічі з керівниками підприємств, друкувати статті в ЗМІ та викладати інформацію на сайті райдержадміністрації.