Прес-центр21 листопада 2017, 14:11

Відбувся форум «Роль місцевого самоврядування та інститутів громадянського суспільства в процесі децентралізації»

15-17 листопада 2017 року в м. Святогірськ Донецької області в рамках Програми ПРООН – ООН Жінки «Відновлення та розбудова миру» відбувся форум «Роль місцевого самоврядування та інститутів громадянського суспільства в процесі децентралізації».

В роботі форуму взяли участь представники обласних адміністрацій Луганської, Донецької, Львівської областей, районних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства, гості з Польщі та Болгарії.

Наш район та територіальну громаду представляли: Скороход О.О. – заступник голови РДА, Латишева Л.А. – заступник селищного голови, Недогонова Н.В. – член громадської ради при Новопсковській РДА. Форум проходив у форматі обміну досвідом та підведення підсумків роботи за рік по наданню допомоги громадянам з вивчення українського та міжнародного досвіду у проведенні децентралізації на Донбасі.

Протягом року в рамках проекту були організовані тренінги, навчальні поїздки до інших областей України та за кордон – для керівників та персоналу місцевих органів влади, членів громадських рад і громадських організацій – тобто всіх тих, хто створює та розвиває громади. В липні та серпні місяцях разом з представниками РДА Лазуренко О. М. та Скороходом О.О. мені довелося побувати у Львівській області та Польщі по вивченню досвіду з питань децентралізації.

Тож питання, які розглядалися на форумі були дуже актуальними та змістовними. Серед них: реалізація Стратегій розвитку громадянського суспільства у 2017 році, напрямки розвитку місцевого самоврядування в Україні, роль незалежних ЗМІ у становленні та розвитку організацій громадського суспільства в Луганській та Донецькій областях. Гості форуму ділилися досвідом Львівщини у впровадженні реформ децентралізації та Європейським досвідом залучення інститутів громадянського суспільства до реалізації реформи децентралізації. Значна увага приділялася підвищенню потенціалу громадських рад та органів місцевого самоврядування, комплексному відновленню функцій врядування, яке забезпечує збалансований підхід до представлення різних політичних поглядів, посилює органи місцевого самоврядування і підвищує рівень залучення активних громадян і громадських організацій до вирішення місцевих проблем. Налагодження діалогу змінює і самі владні відносини: від влади «над громадою» до влади «з громадою». Принциповим є забезпечення відкритості й прозорості прийняття рішень, діяльності власних структур і організацій громадянського суспільства. Усі рішення влади повинні бути у вільному доступі для населення і викладені в зрозумілому для пересічного громадянина вигляді. Надзвичайно цікавою була  робота в групах, де презентували кращі практики з впровадження реформ інститутами громадянського суспільства та органами місцевого самоврядування у 2017 році. Зокрема, ми були ознайомлені з досвідом Естонії.

На завершення заходу відбулось обговорення пропозицій щодо подальшої реалізації Стратегії розвитку громадянського суспільства у 2018 році та розроблення і затвердження резолюції форуму.

                                     Наталія Недогонова, член Громадської ради  при Новопсковській райдержадміністрації