Прес-центр19 травня 2017, 13:05

Відбувся Всеукраїнський форум "Патріотичні музеї".

З 15 по 17 травня на базі КЗ «Новопсковський краєзнавчий музей» відбувся Всеукраїнський форум, спрямований на залучення дітей та молоді до відтворення історичних подій, пов'язаних з історією боротьби за незалежність України - "Патріотичні музеї".

У форумі взяли участь представники таких областей: Київської, Сумської, Кіровоградської, Луганської, Донецької, Хмельницької, Вінницької, Івано-Франківської, Харківської, Дніпропетровської, Тернопільської, Рівненської та Одеської. Головуючим та модератором форуму був Микола Петрович Ляхович – начальник відділу з національно-патріотичного виховання Міністерства молоді та спорту.

Поважні гості заходу: Анастасія Гайдукевич – Український інститут національної пам'яті, Дмитро Григорович Омельченко – Український державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді Міністерства освіти та науки України, Наталя Олексіївна Кравцова – головний спеціаліст Управління культури, національностей та релігій Луганської обласної державної адміністрації та інші.

Гостей зустрічав гурт «Оксамит» під керівництвом Н. Шморгун з етнографічним заходом «Весняні ігри на галявині».

Відкривав форум М.П. Ляхович. Зі словами привітання до учасників заходу звернулися О.М. Чертова – керуючий справами Новопсковської районної ради, О.О. Скороход - заступник голови Новопсковської районної державної адміністрації. У музеї привітала гостей форуму директор закладу О.Ю. Мельник.

У програмі форуму були представлені  презентації-доповіді, що підготували наукові співробітники КЗ «Новопсковський краєзнавчий музей»: Презентація «Музеям України державницькі експозиції» - А.В. Кобзар, «Доба Української революції 1917-1922рр. в експонатах Новопсковського краєзнавчого музею» - О.В. Сухорада.  Також з  доповідями виступили учасники форуму Анастасія Гайдукевич – Український інститут національної пам'яті  - «Практики меморіалізації військової історії в європейських музеях», В.В. Золотарьов - представник громадської організації українського козацтва «Айдарська сотня» - «Стратегія розвитку патріотичного виховання в Україні», Д. Лук’яненко - «Старобільськ - перший серед перших, рівний серед рівних», С.О. Ільчишин – Київський центр дитячо-юнацького туризму краєзнавства та військово-патріотичного виховання - з методичними рекомендаціями.

 Гості мали змогу ознайомитися з експозиціями КЗ «Новопсковський краєзнавчий музей», відвідати поховання 1918 року воїнів Запорозької дивізії армії УНР  – «Гайдамацька могила», а також шкільні музеї  Білолуцької гімназії. Учасники форуму переглянули програму команди «Чайка» фіналістів гри «Сокіл»(«Джура»)- Білолуцької гімназії. Для підведення підсумків другого дня форуму було вибрано особливе місце – камінь, встановлений на честь битви Дмитра Вишневецького з татарами на річці Айдар, на найвищий точці Новопсковщині – гора Пристін. Третій день форуму пройшов у м. Старобільськ на базі Луганського обласного краєзнавчого музею (переміщеного).