Прес-центр15 cічня 2021, 09:01

Виплати за лікарняними листками у разі настання тимчасової непрацездатності у разі захворювання на COVID-19

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 № 533-IX внесено зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 (далі – Закон № 1105), якими визначено, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), на період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я, а також й на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій. Виплата матеріального забезпечення за таким видом непрацездатності проводиться згідно з вимогами частини 2 статті 24 Закону № 1105 у розмірі 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу, а для медичних працівників - у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу.

Відповідно до частини 1 статті 31 Закону № 1105 підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

З метою реалізації вищезазначених законодавчих змін унормовано видачу листків непрацездатності застрахованим особам на період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я, а також й на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), внесено відповідні зміни до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян.

За період перебування застрахованих осіб в спеціалізованих закладах охорони здоров’я, а також й на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), лікуючими лікарями видаються листки непрацездатності, в яких зазначається причина непрацездатності «ізоляція від COVID-19-11».

Терміни тривалості самоізоляції визначено постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Так, цією постановою затверджено Порядок проведення протиепідемічних заходів, пов'язаних із самоізоляцією осіб, яким передбачено, що строк самоізоляції становить 14 днів. Пунктом 3 цього Порядку також окреслено чітке коло осіб, які потребують самоізоляції.

Таким чином, застраховані особи мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності внаслідок перебування у закладах охорони здоров’я, на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, за рахунок коштів Фонду соціального страхування України (далі - Фонд), починаючи з шостого дня непрацездатності, у разі надання листка непрацездатності, виданого в установленому порядку із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19-11».

Для отримання фінансування від Фонду допомог за лікарняними листками, виданими у зв’язку з ізоляцією від COVID-19, страхувальники (роботодавці) мають формувати окремі заяви-розрахунки, до яких не включаються лікарняні з інших причин непрацездатності.

У разі захворювання на COVID-19 (причина непрацездатності «захворювання загальне») на час лікування надається допомога по тимчасовій непрацездатності, що виплачується застрахованим особам залежно від страхового стажу в таких розмірах:

1) 50 % середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, які мають страховий стаж до трьох років;

2) 60 % середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, які мають страховий стаж від трьох до п’яти років;

3) 70 % середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, які мають страховий стаж від п’яти до восьми років;

4) 100 % середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, які мають страховий стаж понад вісім років.

Постановою Кабінету Міністрів України від 13.05.2020 № 394 гостра респіраторна хвороба COVID-19, спричинена коронавірусом SARS-CoV-2, була віднесена до переліку професійних захворювань.

У випадку захворювання медичного працівника на COVID-19, якщо захворювання пов’язане з виконанням професійних обов’язків, на час лікування діє норма про допомогу по тимчасовій непрацездатності, що пов’язана з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням.

Допомога складає 100 % середньої заробітної плати (оподаткованого доходу). Допомога призначається та виплачується страхувальником за місцем роботи потерпілого, де стався страховий випадок.

Підставою для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з професійним захворюванням є виданий в установленому порядку листок непрацездатності та акт розслідування гострого професійного захворювання медичного працівника, яким нещасний випадок визначено пов’язаним із виробництвом.

За 2020 рік Старобільським відділенням управління було прийнято до оплати 122 листка непрацездатності з причиною «Ізоляція від COVID-19-11» на загальну суму 155,6 тис. грн, в тому числі 24 листка непрацездатності медичних працівників.