Прес-центр16 липня 2021, 13:07

Вірусні гепатити ефективно та безоплатно лікуються сучасними противірусними препаратами прямої дії

На сьогоднішній день вірусні гепатити В і С (ВГВ, ВГС) становлять серйозну загрозу громадському здоров’ю, оскільки близько 80 % цирозу та гепатоцелюлярної карциноми викликані саме цими типами вірусів.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі тільки 9% осіб із хронічним вірусним гепатитом В знають про свій діагноз і 20% із вірусним гепатитом С.

Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Існує п’ять основних типів вірусів гепатиту: А, В, С, D і Е. Усі типи вірусів спричиняють захворювання печінки, але між ними є істотна різниця. Зокрема, типи В і С призводять до розвитку хронічного запалення печінки у мільйонів людей і є однією з головних причин цирозу та раку печінки.

В Україні, за оціночними даними, 1 342 418 осіб інфіковані ВГС, під медичним наглядом перебуває близько 92 000 осіб, що становить 6,9% від оціночної кількості осіб з хронічним ВГС. ВГВ, за оцінками експертів, інфіковані 559 341 осіб, під медичним наглядом перебуває 18 433 осіб, 3,3%. Тобто більшість осіб навіть не знають про свою хворобу, а відтак не отримують доступ до лікування.

У листопаді 2019 року Україна приєдналася до Глобальної стратегії з елімінації вірусних гепатитів B та C, ухваливши Державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року. В рамках зазначеної Стратегії визначено ключові цілі і завдання спрямовані на елімінацію ВГ як загрози громадському здоров’ю.

В рамках зазначеної Стратегії передбачено низку заходів спрямованих на попередження нових випадків інфікування ВГ, посилення системи епідеміологічного нагляду за ВГ, розширення доступу до діагностики та лікування, впровадження нових спрощених підходів до виявлення та ведення пацієнтів, підвищення загальної обізнаності як населення так і медичних працівників щодо проблеми ВГ.

Наказом МОЗ України від 15.01.2021 року №51 затверджено «Стандарти медичної допомоги «Вірусний гепатит С у дорослих», які передбачають спрощений підхід до діагностики та лікування пацієнтів із ВГС.

Завдяки співпраці Міністерства охорони здоров’я України, міжнародних організацій та неурядових організацій, протягом останніх років закуповується велика кількість ефективних пангенотипних схем ЛЗ для лікування ВГС. Так, завдяки доступу до ефективних генеричних схем препаратів значно збільшились обсяги закупівлі ЛЗ за кошти державного бюджету.

У 2020 році 8 565 осіб розпочало лікування від ВГС. Хоча у 2020 році пандемія коронавірусної хвороби сповільнила або і призупинила набір пацієнтів із ВГС через те, що інфекційні лікарні були перепрофільовані на лікування пацієнтів із коронавірусом, утім це дало змогу розпочати децентралізацію послуг з діагностики та лікування пацієнтів із ВГС та надати пацієнтам можливість наблизити послуги із ВГС до пацієнтів.

У 2020 році сумарно поставлено 49 245 курсів ЛЗ для лікування ВГС. Це найбільша партія ЛЗ за всі роки. А також за кошти державного бюджету очікується поставка 11 665 повних курсів лікування протягом 2021 року. І зараз перед ЗОЗ стоїть завдання виявити пацієнтів і забезпечити їх лікуванням.

На сьогодні розроблено візуалізацію «Моніторинг наявності препаратів для лікування вірусних гепатитів С та В для дорослих та дітей» у межах проєкту USAID/UK aid «Прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS». Завдяки візуалізації громадяни можуть дізнатися про наявність конкретного препарату в лікарнях і, відповідно, стати на облік та отримати ці препарати. Дані про наявність медичних препаратів дають громадськості змогу контролювати використання коштів державного бюджету та запобігають низці корупційних ризиків. Зокрема, унеможливлюють відмову пацієнтам в отриманні безкоштовного лікування.

https://www.phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/virusni-gepatiti/monitoring-...

У найближчих планах - передача послуг з лікування ВГ до програми державних медичних гарантій, що максимально дозволить розширити доступ до діагностики та лікування ВГ.