Прес-центр31 травня 2019, 08:05

Всесвітній день без тютюну

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) в 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну (World No-Tobacco Day).

Перед світовою спільнотою було поставлено завдання – домогтися того, щоб в XXI столітті проблема тютюнопаління зникла. XXI століття настало, але проблема залишилася. Боротьба з цією згубною звичкою триває.

Вживання тютюну є найзначнішою причиною смерті, і в даний час, за даними ВООЗ, призводить до смерті кожну десяту дорослу людину у світі. До того ж, ВООЗ повідомляє про більш ніж 25 захворювань, перебіг яких погіршується під впливом паління (серцево-судинні, легеневі та онкологічні захворювання).

Щорічно від «тютюнової епідемії» в світі помирає близько 6 мільйонів чоловік (понад 600 тисяч з яких, не будучи курцями, вмирають через вплив вторинного тютюнового диму). Існує загроза, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів чоловік. Тому варто бити на сполох сьогодні і якщо не вжити термінових рішучих дій, цей процес може стати невідворотнім.

Кинути палити нелегко. Відомо, що нікотин викликає сильну залежність, і всі ми знаємо людей, які спробували кинути, але всього лише через кілька місяців знову почали курити. Це є проблемою для всіх нас, і ми повинні нею займатися.

ВООЗ закликає уряди проводити в своїх країнах відповідну політику, спрямовану на зниження споживання тютюну, зокрема: ввести повну заборону на рекламу; підвищити податки на тютюнові вироби; проводити в медичних та освітніх установах просвітницькі заходи, що розповідають про шкоду куріння й наслідки, пов’язані з ним тощо.