Прес-центр25 cічня 2019, 13:01

Всесвітній день екологічної освіти

Кожного року 26 січня святкується Всесвітній день екологічної освіти. У червні 1972 року в Стокгольмі, Швеція, на конференції ООН з питань довкілля людини було прийнято Декларацію, в якій відмічено необхідність розробки критеріїв та загальних принципів щодо збереження та поліпшення якості навколишнього середовища. Вперше був відзначений в Стокгольмі, Швейцарія в червні 1972 року. Проте з 1975 року, коли в Белграді відбувся Міжнародний семінар просвітницької діяльності з питань навколишнього середовища, і де була видана Белградська хартія екологічної освіти, проголошуючи свої глобальні цілі, кожного року 26 січня цей день відзначається на міжнародному рівні.

Екологічна освіта є динамічним та спільним процесом для людського усвідомлення того, що дозволяє виявити екологічні проблеми як глобального, так і місцевого рівнів. Вона також спрямована на виявлення взаємодій між людиною та довкіллям, а також стосується гармонізації діяльності людини з природою на основі сталого розвитку для забезпечення якості життя майбутніх поколінь. У країнах, що розвиваються, більшість екологічних проблем спричинені недостатньою освіченістю населення. Необхідно не тільки сприяти інформуванню населення, а й розвивати відповідну його поведінку.

Всесвітній день екологічної освіти дає можливість усім пригадати, що людина є частиною природи і наша діяльність безпосередньо впливає на її стан. В наш час екологічна освіта та виховання має вирішальне значення для становлення громадянина України і справжнього патріота рідної землі.