Прес-центр29 серпня 2020, 16:08

Вшанування загиблих героїв біля Гайдамацької могили в селі Можняківка

Сьогодні, 29 серпня Новопсковщина, як і вся Україна, відзначає День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність країни. Таку пам’ятну дату своїм указом встановив президент України Володимир Зеленський у минулому році.

Для відзначення дня пам’яті та героїзму загиблих захисників було обрано саме цю дату, оскільки її приурочено воєнним подіям на сході України, коли під час Іловайської операції українська армія зазнала найбільших втрат.

Урочистий пам’ятний захід за участі голови Новопсковської  райдержадміністрації  Світлани Слюсарєвої, громадських організацій, культурних діячів району, активної громадськості відбувся поблизу Гайдамацької могили в с.Можняківка.

«Сьогодні ми вшановуємо українськиї бійців та добровольців, які захищали нашу державу, стояли на смерть  за те, щоб наступне покоління мало гідне майбутнє у незалежній країні, а всі ми могли розвивати громадянське суспільство та робити Україну кращою. Ми схиляємо голови у вдячності перед тими, хто тримав мирне небо над нашими містами та селами. Безумовно, ми маємо пам’ятати наших героїв і віддавати їм шану»,- зазначила С.Слюсарєва у своєму виступі під час заходу. 

Для присутніх на заході працівники Новопсковського краєзнавчого музею демонстрували тематичну експозицію «Вони захищають нашу Батьківщину», Новопсковською центральною районною бібліотекою було представлено книжкову виставку «Героїв пам’ятаєм імена», лунали патріотичні пісні від солістів Новопсковського районного центру культури та дозвілля.

Учасники заходу вшанували всіх тих, хто заплатив життям за збереження цілісності і незалежності нашої землі хвилиною мовчання та покладанням квітів до Пам’ятного хреста. Серед учасників бойових дій, які загинули  під час проведення антитерористичної операції на сході України, чотири наших земляка, три з яких поховані на Новопсковщині. Їх пам’ять вшанували  односельці хвилиною мовчання та встановленням Державного Прапору України поблизу місць поховання в селах Кам’янка, Новорозсош, Булавинівка.

Під час пам’ятного заходу головний капелан Луганської області Православної церкви України Володимир Беспалий провів панахиду за загиблими воїнами-захисниками України.