Прес-центр8 вересня 2020, 11:09

Як зараз здійснюються медичні огляди дітей та дорослих

Традиційно перед новим навчальним роком учні проходять медичний огляд та отримують відповідну довідку. Таку довідку видає сімейний лікар або педіатр, із яким в дитини укладена декларація. Цей сімейний лікар або педіатр направляє учня до вузьких спеціалістів, чиї висновки також потрібні для огляду.
Медогляд для першокласників:
Першачки мають обов’язково пройти медичний огляд перед школою. Проте в умовах карантину деякі території потрапляють у «червоні» чи «помаранчеві» зони, відповідно, належний медогляд там організувати неможливо. У такому разі першокласники зможуть пройти його через деякий час, коли ситуація в регіоні поліпшиться. Батьки мають узгодити це питання із сімейним лікарем.
Перед вступом у перший клас потрібно відвідати таких лікарів та пройти такі аналізи:
[✔️] дитячий хірург;
[✔️] дитячий ортопед-травматолог;
[✔️] дитячий офтальмолог;
[✔️] стоматолог;
[✔️] інші спеціалісти за показаннями;
[✔️] аналіз крові на гемоглобін;
[✔️] інші аналізи за показаннями.
Медогляд для школярів 2-11 класів:
Діти, які вже навчаються в школі, мають проходити медичний огляд один раз на рік, але не обов’язково робити це перед самим навчальним роком. Можна перенести похід до лікаря на будь-який інший час, щоб не утворювати черг перед 1 вересня. Із 7 до 17 років вузьких спеціалістів та аналізи потрібно проходити лише за необхідністю. Потрібні консультації та аналізи для кожного віку підкаже педіатр чи сімейний лікар, який направляє на огляд. За результатами огляду лікар видає довідку № 086-1/о. У ній міститься висновок про стан здоров’я дитини, діагноз, групу на фізкультурі.
Медогляд для абітурієнтів:
Для вступу у вищий навчальний заклад абітурієнтам потрібна довідка № 086/о. Для її отримання треба пройти таких лікарів та обстеження:
[✔️] хірург;
[✔️] невропатолог;
[✔️] окуліст;
[✔️] отоларинголог;
[✔️] флюорографія.
Для проходження огляду педіатр чи сімейний лікар може направити дитину в медичний заклад, який уклав договір із НСЗУ за напрямом «Амбулаторна вторинна (спеціалізована) та третинна (високоспеціалізована) медична допомога дорослим та дітям, включаючи медичну реабілітацію та стоматологічну допомогу». Із направленням лікаря первинки в таких закладах медогляд буде безоплатним.
Нагадуємо, що направлення не потрібне для гінеколога дитячого та підліткового віку, підліткового психіатра, нарколога, дитячого стоматолога та лікаря, в якого під наглядом перебуває дитина з хронічними захворюваннями.
Водночас, платними є медичні огляди для дорослих:
[〰️] для отримання виїзної візи (крім відряджень державних службовців та виїзду на лікування);
[〰️] при прийнятті на роботу;
[〰️] для отримання посвідчення водія (крім медоглядів за направленням органів державної служби занятості);
[〰️] для отримання дозволу на зброю;
[〰️] періодичні профілактичні огляди у згаданих категоріях.
Для таких медоглядів направлення не потрібне, пацієнт звертається в обраний медичний заклад та платить за послугу офіційно.
За матеріалами сайту НСЗУ