Прес-центр13 листопада 2018, 09:11

Ювілей районної «Просвіти»

            Витоки районного осередку товариства «Просвіта» ведуть в роки перебудови, гласності, пробудження національної самосвідомості кінця 80-х років минулого століття. Наслідком процесів демократизації суспільства стало створення громадських патріотичних організацій.

            Восени 1989 року було створено Новопсковське районне товариство української мови. Його осередки формувались в основному в середніх школах району. Їх очолили учителі української мови та літератури: Кононенко Надія Іванівна (Білолуцька середня школа), Роменська Валентина Семенівна (Можняківська середня школа), Бур`ян Володимир Стефанович (Новобілянська середня школа). Головою районного товариства було обрано Золотарьова Валентина Івановича - завідуючого методичним кабінетом районного відділу освіти.

           Активісти товариства перш за все організували обговорення Закону «Про мови в Українській РСР» від 28 жовтня 1989 року, який забезпечував державність української мови. Вони також виступили з ініціативою створення в школах і дитячих садочках етнографічних куточків, збирали і поширювали методичні матеріали про народні звичаї, традиції, обряди.

           В листопаді 1993 року районне товариство української мови було реорганізоване в районне товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка. На установчих зборах, які зібралися в приміщенні районної дитячої бібліотеки, було сформоване правління районного товариства. До його складу увійшли: краєзнавець Золотарьов Валентин Іванович, вихователь дитячого садка «Теремок» Дем`яненко Тетяна Тимофіївна, журналіст Козлов Віктор Сидорович.

           З нагоди ювілею районного товариства - 25-річчя з дня створення, його активісти збиралися в селі Осинове, біля погруддя Тараса Шевченка. Після урочистого мітингу поклали до підніжжя памятника осінні квіти.

          В Осинівському сільському музеї народного побуту просвітяни оглянули святкову виставку «Фотолітопис громадських справ», ознайомилися з літературою і періодикою з літературної спадщини творчої інтелігенції Луганщини.

         Олександр Чорнуха, голова районного товариства «Просвіта»