Прес-центр21 серпня 2019, 14:08

Забезпечення потерпілих на виробництві санаторно-курортним лікуванням за їх вибором у санаторно-курортних закладах України

Важливим напрямом діяльності Фонду соціального страхування України є забезпечення потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання санаторно-курортним лікуванням.

Відповідно до статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, який став особою з інвалідністю, Фонд соціального страхування України безоплатно за медичним висновком забезпечує путівкою для санаторно-курортного лікування за прямими наслідками виробничої травми та професійного захворювання.

Потерпілі, які стали особами з інвалідністю, забезпечуються санаторно-курортним лікуванням періодично згідно з рішенням МСЕК, а саме:

особи з інвалідністю I групи – щороку;
особи з інвалідністю II групи – один раз на два роки або щороку на підставі індивідуальної програми реабілітації;
особи з інвалідністю III групи – один раз на три роки, один раз на два роки або щороку на підставі індивідуальної програми реабілітації.

З 01 червня 2017 року діє Порядок відшкодування витрат за надані послуги санаторно-курортним закладам за вибором потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування України від 24.05.2017 № 33, яким визначається порядок безоплатного забезпечення потерпілих путівками до санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду соціального страхування України шляхом відшкодування цих витрат санаторно-курортним закладам згідно з укладеними договорами між потерпілим, відділенням Фонду та санаторно-курортним закладом.

Підставою для забезпечення санаторно-курортним лікуванням осіб з інвалідністю є наявність документів, які подаються до відділення Фонду, в якому вони перебувають на обліку:

- заява про взяття на облік для санаторно-курортного лікування;

- висновок МСЕК про потребу потерпілого  в санаторно-курортному лікуванні;

- медична довідка лікувальної установи за формою № 070/о;

- індивідуальна програма реабілітації (у разі наявності).

Санаторно-курортне лікування здійснюється на території України в профільних санаторно-курортних закладах, де є відповідна лікувально-діагностична база, з урахуванням наявності природних лікувальних ресурсів, спеціального обладнання та приладів для лікування відповідних категорій хворих, за пред'явленням путівки на санаторно-курортне лікування та санаторно-курортної карти форми № 0-72/о.

Особи, які супроводжують осіб з інвалідністю, яким за висновком МСЕК визначено потребу в супроводі, забезпечуються путівками без лікування (лише проживання та харчування).

Особам з інвалідністю компенсують витрати на проїзд до санаторно-курортного закладу та у зворотному напрямку.

У разі невикористання особою з інвалідністю права на санаторно-курортне лікування у зв'язку з відмовою потерпілого від санаторно-курортного лікування вартість путівки йому не компенсується.

Детальніше за інформацією звертайтеся до сектору медичних та соціальних послуг Старобільського відділення управління Фонду соціального страхування України у Луганській області за адресою: Луганська область,                 м. Старобільськ, вул. Миру, 5.

Години прийому: з понеділка по четвер – з 08:00 до 17:00;

п’ятниця – з 08:00 до 15:45;

субота та неділя – вихідні дні.

Перерва – з 12:00 до 12:45.