Прес-центр10 грудня 2019, 15:12

Заборона вирубки хвойних дерев

 

 

Державне агентство лісових ресурсів доводить до відому громадян, що штраф за незаконну вирубку ялинок напередодні Нового року та Різдва становитиме від 399 до 1852 гривень у залежності від завданої шкоди.

Відповідно до додатку 1 до постанови Кабміну від 23.07.2008 № 665 відшкодовується шкода за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року в грудні-січні. Розмір штрафу залежить від діаметра зрізаного дерева та становить від 399,27 грн до 1806,24 грн.

Розмір шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд внаслідок незаконного вирубування хвойних дерев у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду (постанова КМУ від 24.07.2013 № 541) складає від 246 грн до 1122 грн. За вирубку хвойних дерев у межах міст та інших населених пунктів від 1152 грн до 1852 грн.

Також зазначається, що згідно зі статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення лісопорушники сплачують ще й штраф за незаконну рубку хвойних дерев у розмірі від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Статтею 246 Кримінального кодексу України “Незаконна порубка лісу” визначено, що незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, що заподіяла істотну шкоду, а також вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах – карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів (5100-8500 грн) доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Законність рубок та легальність лісопродукції можна перевірити он-лайн. На сайті Держлісагентства щомісяця оновлюється реєстр лісорубних квитків http://dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/publish/article?art_id=162794&c.... Кожен громадянин, якщо він має сумніви щодо законності вирубки дерев на певній ділянці, може звірити її з реєстром. А також звернутися до відповідного лісництва чи лісгоспу за роз’ясненням. Перевірити легальність лісопродукції за номером бирки, авто або ТТН-ліс можна за посиланням:http://www.ukrforest.com/check.

При виявленні порушень повідомляйте про це поліцію. Також можна повідомити на телефон гарячої лінії Держлісагентства: 0-800-604-473. Відповідні гарячі лінії працюють в обласних управліннях лісомисливського господарства (номери телефонів можна знайти на їхніх сайтах http://dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/publish/article?art_id=33245&ca...).