Прес-центр20 червня 2018, 16:06

Заходи з підвищення правової грамотності жителів Новопсковського району Луганської області у рамках реалізації заходів загальнонаціонального проекту «Я маю право!»

Указом Президента України від 14 листопада 2017 року № 361/2017  2018 рік оголошено роком реалізації  загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право».

            Стратегічним завданням цього проекту є підвищення рівня знань українців щодо своїх прав у різних сферах життя, правової свідомості громадян та їх спроможності захищати свої права, які гарантовані їм Конституцією і законами. Реформа правової свідомості населення забезпечить сталий розвиток України як сучасної демократичної держави.

            На виконання цього Указу Президента України від 14 листопада 2017 року
№ 361/2017 Кабінет Міністрів України видав розпорядження від 13 вересня 2017 року № 638-р «Про реалізацію правопросвітницького проекту «Я маю право!», голова Луганської обласної державної адміністрації  видав розпорядження від 02.03.2018 № 185 «Про затвердження Регіонального плану заходів на 2018 рік, спрямованих на реалізацію просвітницького проекту «Я маю право!», голова Новопсковської  районної державної адміністрації Луганської області віидав розпорядження від 27.02.2018 № 95  «Про затвердження плану заходів з підвищення правової грамотності жителів Новопсковського району Луганської області у рамках реалізації заходів загальнонаціонального проекту «Я маю право!» структурними підрозділами Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області на 2018 рік».

            14 березня 2018 року проведено робочу нараду з сільськими, селищними головами та особами відповідальними за ведення військового обліку, працівниками апарату, начальниками відділів, управлінь райдержадміністрації, на якій були розглянуті наступні питання: 1) Проведення інструкторсько - методичного заняття з питань весняного призову 2018 року у Новопсковському районі (доповідач: Сопов С.Й. – головний спеціаліст відділу комплектування Старобільсько-Новопсковського ОРВК); 2) Заповнення звіту про здійснення регуляторної діяльності. (доповідач: Шепітько І.П.- начальник юридичного відділу апарату райдержадміністрації); 3) Про типовий договір оренди землі (доповідач: Шепітько І.П.- начальник юридичного відділу апарату райдержадміністрації); 4) Про внесення змін до
ст. 288 Податкового кодексу України (доповідач: Шепітько І.П. – начальник юридичного відділу апарату райдержадміністрації); 5) Вимоги до оформлення архівних справ (доповідач: Должков Є.І. – головний спеціаліст архівного відділу райдержадміністрації); 6)  Порядок призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату (доповідач: Сєрікова Т.М. - начальник відділу призначень державних соціальних допомог, компенсацій та житлових субсидій управління соціального захисту населення райдержадміністрації); 7) Порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд (доповідач: Сєрікова Т.М. - начальник відділу призначень державних соціальних допомог, компенсацій та житлових субсидій управління соціального захисту населення райдержадміністрації).

19 березня 2018 року уповноваженою особою з питань запобігання та виявлення корупції у Новопсковській районній державній адміністрації Луганської області було проведено роз’яснювальну роботу щодо антикорупційного законодавства на тему: «Про Порядок подання та строки заповнення електронної декларації за 2017 рік».

З метою підвищення рівня знань різних верств населення з питань антикорупційного законодавства на офіційному веб-сайті райдержадміністрації функціонує рубрика «Про запобігання корупції», в якій розміщено основні нормативно-правові акти антикорупційної спрямованості, роз’яснення Міністерства юстиції України з питань антикорупційного законодавства, а також дослідження та наукові публікації антикорупційної спрямованості.

Інформування населення району щодо правових питань здійснюється шляхом розміщення відповідної інформації у рамках реалізації заходів загальнонаціонального проекту «Я маю право!» на носіях зовнішньої реклами (біл-бордах).

У приміщеннях структурних підрозділів Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області розміщуються інформаційні матеріали у рамках реалізації заходів загальнонаціонального проекту «Я маю право!».

Службою у справах дітей Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області у березні 2018 року в Новопсковській газопроводській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів на батьківських зборах проведена роз’яснювальна робота з батьками щодо недопущення скоєння насилля відносно дітей, щодо права дітей на життя без застосування будь-яких форм насилля. Систематично проводиться індивідуальна робота з дітьми девіантної поведінки, дітьми, які скоїли злочини та правопорушення, з дітьми, які опинились в складних життєвих обставинах. На правову тематику службою у справах дітей серед них та їх батьків розповсюджені буклети: «Основи адміністративної та кримінальної відповідальності дітей», «Права та обов’язки батьків», «Про жорстоке поводження в сім’ї», «Пам`ятка для батьків», «Аспекти адміністративної та кримінальної відповідальності неповнолітніх», «Твої права», проведені профілактичні бесіди, батькам роз`яснено законодавство України про відповідальність за виховання дітей. Спеціалісти служби у справах дітей Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області прийняли участь в тижні права в загальноосвітніх закладах району. Учням загальноосвітніх закладів району роз’яснено законодавство України про адміністративну та кримінальну відповідальність неповнолітніх, про права дітей, про недопущення скоєння насилля в сім`ї відносно дітей. Здійснені виступи на батьківських зборах, де батькам роз’яснено законодавство України про відповідальність батьків щодо належного виховання дітей, щодо недопущення скоєння насилля відносно дітей.

           З метою недопущення в Новопсковському районі скоєння дітьми правопорушень та злочинів  прийняте та діє розпорядження голови Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області № 114 від 01.03.2018 року «Про проведення профілактичної роботи в районі з питань попередження дитячої злочинності і бездоглядності на 2018-2019 роки», на виконання якого прийняті та діють спільні заходи Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області, Новопсковського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Луганській області щодо запобігання дитячої бездоглядності, профілактики правопорушень серед неповнолітніх, здійснення соціально-правового захисту дітей в районі на 2018-2019 роки; графік проведення спільних оперативно-профілактичних операцій із запобігання правопорушень, бездоглядності серед неповнолітніх та роботи з сім`ями, які опинилися в складних життєвих обставинах на 2018 - 2019 роки; механізм взаємоінформування між Новопсковською районною державною адміністрацією Луганської області та Новопсковським відділом поліції Головного управління Національної поліції в Луганській області щодо запобігання дитячої бездоглядності, профілактики правопорушень серед неповнолітніх, здійснення соціально-правового захисту дітей в районі на 2018 - 2019 роки.

Комунальним закладом «Новопсковська центральна бібліотечна система» оформлено книжкові виставки «Правові знання громадянам», «Закони, за якими ми вчимося, працюємо, живемо», «Мої права-моє життя», організовано правовий експрес «Наші права у мандрівку життя» (20.03.2018), проведено: годину моралі і права «Сумління. Порядність. Відповідальність» (27.03.2018), зустріч зі спеціалістами Новопсковського районного центру зайнятості «Правові аспекти працевлаштування молоді» (19.04.2018), дискусія «Захист прав дитини в Європі та світі: аналіз та порівняння (Можняківська сільська бібліотека-філія - 19.04.2018), Годину застереження «Будь обережним на дорозі» (Рогівська сільська бібліотека-філія - 07.06.2018), День правової інформації «Молодіжний рух і право» (Пісківська сільська бібліотека-філія-15.06.2018), правову гру «Знати, розуміти, виконувати» (Соснівська сільська бібліотека-філія - 21.06.2018); годину державності «Я – українець, і моє це право – любити землю горду й величаву!» (Центральна районна бібліотека - 27.06.2018)

У березні 2018 року відділом освіти райдержадміністрації спільно з  закладами загальної середньої освіти району проводився тиждень правових знань. В рамках цих заходів організовується відповідна інформаційно-просвітницька робота на правову тематику. Учнівська молодь навчальних закладів була залучена до інтелектуальних змагань, правових вікторин та диспутів. Учні 5-9 класів взяли участь у конкурсі плакатів «Мій обов’язок – це...», «Закон і ми». З метою підвищення правової культури учнівської молоді у всіх загальноосвітніх навчальних закладах району були проведені правові лекції, бесіди, юридичні хвилинки, усні журнали та виховні години на теми: «Твої права та обов’язки», «Закон обов’язковий для всіх», «Немає прав без обов’язків», «Відповідальність підлітків за свої вчинки», «Якими можуть бути наслідки злочину?», «Вчинок – це реальна дія», «Закон у житті підлітка» тощо (охоплено близько 2 тис. учнів 5-11 класів). У засіданнях «круглих столів» під назвами: «Проступок. Злочин. Відповідальність», «Знаємо та реалізовуємо свої права», «Я – держава – суспільство», «Знайомство з кримінальним кодексом», «Немає прав без обов`язків» та «Поговоримо про права і обов`язки» взяло участь близько 300 старшокласників Білолуцької гімназії, Танюшівської, Пісківської,  Кам’янської, Новорозсошанської та Новопсковської газопроводської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

У Білолуцькій гімназії, Новопсковській газопроводській, Новобілянській, Пісківській, Танюшівській, Новопсковській, Новорозсошанській ЗОШ І-ІІІ ступенів, Заайдарівській, Білолуцькій, Ганусівській, Писарівській ЗОШ І-ІІ ступенів відбулися зустрічі учнівської молоді з працівниками правоохоронних органів, дільничними інспекторами, спеціалістами служби у справах дітей, районного центру соціальних служб для дітей, сім`ї та молоді. На батьківських зборах були розглянуті питання про права і обов`язки батьків щодо виховання своїх дітей, попередження насильства в сім`ї, проведена індивідуальна інформаційно-просвітницька робота з попередження правопорушень серед учнів та перебування неповнолітніх у вечірній час. З метою запобігання протиправних дій серед учнів практичні психологи Новопсковської, Пісківської, Новопсковської газопроводської ЗОШ І-ІІІ ступнів і Білолуцької гімназії провели тренінгові заняття: «Вчимося жити без конфліктів», «Я маю право» та «Ми громадяни правової держави». В шкільних бібліотеках були організовані виставки літератури на правову тематику.

Крім того, загальноосвітні заклади проінформовані про роботу офіційного веб-сайту pravo.minjust.gov.ua, на якому можна отримати актуальну інформацію про проект «Я маю право!», консультації з різних правових питань, доступ до інформації щодо захисту прав громадян.

Вчителі історії та правознавства підвищували свою методичну підготовку щодо реалізації та захисту прав громадян, гарантованих Конституцією України, на засіданнях районних методичних об’єднань у березні 2018 року.

Вчителі району під час проведення годин спілкування, виховних годин, уроків правознавства, в рамках тижнів права систематично проводять освітні заходи право просвітницького характеру. 

            Загальнонаціональний право​просвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО​!» також реалізується Міністерством юстиції України у співпраці з системою безоплатної правової допомоги, територіальними органами юстиції, за підтримки юридичних клінік, міжнародних донорів та партнерів. Міністерство юстиції України на веб-сайті http://pravo.minjust.gov.ua   інформує громадян про їхні права, а й навчає їх, як ці права захищати, надає чіткі й зрозумілі поради, як діяти у разі порушення їх прав.