Прес-центр24 вересня 2020, 16:09

Жорстоке поводження з дітьми несе за собою негативні наслідки в майбутньому дітей

Жорстоке поводження з дітьми і зневага їхніми інтересами можуть мати різні види і форми, але їх наслідками завжди є серйозний збиток для здоров'я, розвитку і соціалізації дитини, нерідко й загроза її життю чи навіть є причиною смерті. Насильство над дітьми можна розглядати в рамках чотирьох категорій.

Нехтування – хронічна нездатність батьків або осіб що здійснюють догляд, забезпечити основні потреби дитини у відповідній її віку турботі, в їжі, одязі, житлі, медичному догляді, освіті, захисті та ін. Це ставлення є результатом безвідповідальності дорослих. Воно варіюється від випадків, коли батьки залишають дитину одну в дома без догляду на декілька годин, поки вони працюють, до так званих випадків «один у дома», коли дитина залишається без догляду, а батьки від’їжджають на вихідні або свята. Найгіршим варіантом є ситуація, коли особа, що відповідальна за дитину, не робить того, що потрібно для забезпечення її здоров’я, безпеки та фізичного розвитку. Наприклад, коли дитина голодує чи утримується в холодному приміщенні, коли в неї нема одягу, можливості навчатися тощо.

Психологічне насильство. Це поведінка, яка завдає шкоди емоційному розвитку дитини та її почуттю власної гідності. Психологічне насильство включає словесні нападки, такі як постійна критика, приниження, образи висміювання, кепкування, піддражнювання та відмова вислухати дитину. Психологічне насильство також включає нездатність проявити любов та надати підтримку та керівництво, необхідні для психологічного зростання та розвитку дитини.

Фізичне насильство. До цієї категорії відноситься фізичне травмування дитини, при чому не тільки коли наявні його відповідні ознаки (синці, поранення, переломи тощо), а й такі різновиди фізичного насильства, коли ознаки не можливо виявити одразу,оскільки вони проявляються пізніше.

Сексуальне насильство. До цієї категорії відносяться всі види сексу між дорослими та дітьми, а також примушення дітей займатись сексом між собою. Сексуальне насильство та сексуальна експлуатація є одним з найбільш тяжких порушень прав дитини. За тяжкістю завданих травм сексуальне насильство та експлуатація прирівнюється до тортур і катування. Навіть якщо дитина із задоволенням сприймає дії дорослого, це все одно є сексуальним насильством.

Кожна з цих категорій насильства, може призвести до завдання дитині фізичної або емоційної шкоди різного ступеня,що, у свою чергу, може призвести до серйозної травми або навіть до смерті.

Також можна виділити наступні типи жорстокого поводження з дітьми:

•жорстокі фізичні покарання, фізичні знущання, побиття; штовхання; спроби задушити; викручування рук та ін.;

•дитина є свідком знущань над іншими членами сім’ї: батько б’є чи ґвалтує матір у присутності дітей; «погану» дитину фізично карають у присутності «хорошої» дитини та ін.;

•сексуальне насильство, інцест: ґвалтування; нав’язування сексуальних стосунків, показ порнографіїі залучення дитини до виготовленні порнографічного продукту тощо;

•використання привілеїв дорослих: поводження з дітьми як з рабами чи слугами;

•залякування: використовування свого росту, розмірів та сили, навіювання страху за допомогою розповідей, жорстокість щодо інших істот;

•погрози: кинути дитину, самогубства, заподіяти фізичної шкоди, заподіяти шкоду іншим людям, тваринам, рослинам, розлюбити дитину,

•використання громадських установ: загроза покарання Богом, судом, поліцією, школою, психіатричною лікарнею тощо;

•ізоляція: контролювання доступу дитини до інших людей: бабці/дідуся, однолітків, братів/сестер, батька/матері, заборона виходити з дому, контролювання спілкування дитини з друзями, аж до перешкоджання спілкування за допомогою Інтернету, закривання дитини у будь-якому закритому приміщенні, обмеження спілкування з дитиною, аж до повного ігнорування у спілкуванні;

•емоційне насильство: приниження; використання дітей у конфліктах між батьками, «торгівельна» поведінка одного з батьків щодо любові до дитини тощо;

•економічне насильство: незадоволення основних потреб дитини, повна відмова дитині в грошах. контролювання дитини за допомогою грошей, використовування дитини як засобу торгу при розлученні, примушування дитини важко працювати.

Насильство несе дуже серйозні негативні соціальні наслідки. Воно породжує терор, безладдя, відчуття відсутності допомоги, невпевненості, безнадійності або безсилля, відчуття провини, відчуття придушення волі, відсутність самоповаги, напади страхів, депресію, фобії, смуток, роздуми про самогубство, втрату довіри, сумніви щодо віри в щось, жагу помсти.

Мала дитина не може знати, коли відбудеться наступний спалах насильства, де та наскільки сильним він буде. В результаті, вразливість та відсутність контролю над ситуацією призводять до проявів впертості у поведінці, відмови розмовляти та агресивних вчинків.

Проблема насильства над дітьми стосується кожного громадянина суспільства. Розвиток суспільства залежить від кожного з нас, і саме ми відповідальні за фізичне і психічне здоров’я дітей. Саме батьки мають бути якнайбільше зацікавленими у здоровому вихованні дітей, оскільки наше майбутнє в їхніх руках. Діти – це повноправні члени суспільства.

Повідомляємо контакти служб, установ та організацій, де постраждалі особи можуть отримати допомогу: 

1. Управління соціального захисту населення Новопсковської РДА (смт. Новопсков, вул. Українська, 65) тел. 0662867038.

2. Новопсковський районний відділ поліції головне управління Національної поліції (смт. Новопсков, віл. Слобожанська, 20) тел. (06463) 2-18-54, 102.

3. Служба у справах дітей райдержадміністрації (смт. Новопсков, вул. Українська, 27) тел. (06463) 2-10-55,(06463) 2-14-55.

4. Новопсковський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (смт. Новопсков, вул. Первомайська, 1) тел. (06463) 2-10-78.

5. Новопсковське районне територіально медичне об’єднання (смт. Новопсков, вул. Українська, 101А) тел. (06463) 2-47-49.

6. КНП «Новопсковський центр первинної медико – санітарної допомоги Новопсковської ради» (смт. Новопсков, вул. Українська, 101А) тел. (06463) 2-41-08,2-47-78.

7. Відповідальні особи сільських, селищних рад та об’єднаної територіальної громади.

Інформацію можна знайти на веб-сайті Новопскоської РДА за посиланням  http://nvp.loga.gov.ua/content/kontaktna_informaciya_0

 

Номери телефонів «гарячих ліній»:

Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0800500335 (зі стаціонарного) або 116123 (з мобільного)!!!
Дитяча «гаряча лінія» 0-800-500-225, 116-111 (з мобільного). 
Державний кол-центр з питань запобігання домашньому насильству 1547.
Урядовий кол-центр 1545.
Гаряча лінія координаційного центру з питань безкоштовної правової допомоги – 0-800 213-103. На гарячі лінії також можна звернутись в онлайн режимі.
Урядова консультаційна лінія з питань безпеки дітей в Інтернеті – 1545*3.