Прес-центр22 травня 2018, 14:05

Зміни в законодавстві України щодо дітей, які постраждали внаслідок збройного конфлікту….

Днями Кабінет Міністрів оприлюднив постанову №301, яку затвердив ще 11 квітня 2018 року і відповідно до якої  внесенні зміни до порядку надання статусу дітям "дитина, яка постраждала внаслідок військових дій та збройного конфлікту". Тепер всі діти, які на момент початку АТО перебували в зоні віськових дій, або тимчасової окупації, або є внутрішньо переміщеними особами, або втратили на війні батьків (цивільних, військових) є дітьми, які постраждали від психологічого насильства внаслідок військових дій; змінено визначення фізичного, сексуального, психологічного насильства. Акцент зроблено не на діях насильника, а на відчуттях постраждалої дитини; скорочено підстави для скасування статусу, зокрема, і залежність набуття статусу від успішності розслідування правоохоронними органами фактів насильства над дітьми.

Право на отримання статусу має дитина, а також особа, яка під час здійснення антитерористичної операції не досягла 18 років (повноліття), які внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів:

1) отримали поранення, контузію, каліцтво;

2) зазнали фізичного, сексуального насильства;

3) були викрадені або незаконно вивезені за межі України;

4) залучалися до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;

5) незаконно утримувалися, у тому числі в полоні;

6) зазнали психологічного насильства.”

Статус надається органом опіки та піклування, у тому числі за місцем реєстрації проживання/перебування дитини як внутрішньо переміщеної особи, або за місцем проживання/перебування дитини в населеному пункті, на території якого здійснювалася антитерористична операція, або за місцем виявлення такої дитини місцевими органами виконавчої влади та/або органами місцевого самоврядування.

Для надання статусу законний представник дитини або у разі, коли дитина переміщується без супроводження батьків або осіб, які їх замінюють, її родичі (баба, дід, прабаба, прадід, тітка, дядько, повнолітні брат або сестра), вітчим, мачуха, представник органу опіки та піклування подають до служби у справах дітей заяву про надання статусу, згоду на обробку персональних даних відповідно до Закону України “Про захист персональних даних” і засвідчені в установленому порядку копії документів, зазначених в вищезазначеній постанові КМУ.

Дитина, якій виповнилося 14 років, має право самостійно звернутися до служби у справах дітей та подати документи, зазначені в пункті 6 Порядку надання статусу дітям "дитина, яка постраждала внаслідок військових дій та збройного конфлікту".

Рішення про надання або відмову в наданні статусу приймається органом опіки та піклування протягом 30 календарних днів з дати реєстрації заяви про надання статусу за результатами розгляду комісії з питань захисту прав дитини документів, зазначених у пункті 6 цього Порядку.

За консультацію з питання одержання дітьми статусу "дитини, яка постраждала внаслідок військових дій та збройного конфлікту" потрібно звернутися до служби у справах дітей Новопсковської райдержадміністрації за адресою: смт.Новопсков, вул.Українська, буд.27, телефони 2-14-40, 2-10-55

 

 

Начальник служби у справах дітей

Новопсковської райдержадміністрації                                         С.І.Колесник