Прес-центр8 жовтня 2019, 16:10

«Змінимо країну разом»

У бібліотечних працівників вже стало традицією щороку відвідувати колег зі Львівщини. Спочатку цьому сприяли проекти Національних обмінів, та вже два роки поспіль – завдяки проектам культурних обмінів «Змінимо країну разом» в рамках угоди про співпрацю між Луганською та Львівською ОДА.
Так вже повелося, що на День Соборності України останні три роки Львів і Новопсков єднає віртуальний ланцюжок. Долаючи понад тисячу кілометрів, кожного разу ми запрошуємо колег з інших бібліотек долучитися до нашої ініціативи, цього року це були колеги Жовківської РЦБС.
Цього року ми мали нагоду взяти участь у ІV Книгофесті м. Жовква та долучити до участі в ньому керівника Новопсковського районного літературно-поетичного об’єднання «Ліра» Мізірну Раїсу Трохимівну.
Всі дні перебування на Жовківщині були сповнені неймовірними враженнями, цікавими знайомствами та по-літньому теплою погодою. Та й історична краса Жовкви вражає!
Почалося знайомство із талановитими жовківчанами в с. Гряда, де відбулися теплі зустрічі з командою активних людей сільської громади, та чудовим концертом аматорів Народного дому.
На Львівщину ми завітали напередодні Всеукраїнського дня бібліотек, тож кращого часу для обміну професійними лайфхаками, методиками промоції читання та бібліотек годі було шукати. В рамках зустрічі за круглим столом «Бібліотечні ініціативи – містки до громадської активності» в Районному Народному домі за участю представників влади Жовківського та Новопсковського районів Юрія Дубневича, Василя Пущинського, Олександра Скорохода та Ольги Козлової. А у бібліотечних працівників була гарна нагода поділитися своїм кращим досвідом: директорка КЗ «Новопсковська ЦБС» Ірина Грачова познайомила з краєвидами та основними напрямками діяльності Новопсковського району, проектною та соціокультурною діяльністю бібліотеки, спрямованою на розвиток громад. Тетяна Сап’ян та Костянтин Аглєдінов презентували роботу молодіжного центру «Vektor» Новопсковської центральної районної бібліотеки. Наталія Бухова розповіла про діяльність «Новопсковського PR-офісу сучасних бібліотек», а Олена Ліфінцева провела стратегічну сесію «Як зробити своє хобі успішним стартапом, або як отримати прибуток від hand-made». Від колег дізналися про створення бібліотечного кіноклубу Docudays.ua та громадського інформаційного центру з надання адміністративних послуг Жовківської РЦБС тощо. Душевною окрасою першого дня зустрічі, безперечно, став виступ колективу бібліотечних працівників «Жовківчанка» та бенефіс актора, поета, співака, бібліотекаря, лауреата Міжнародної літературно-мистецької премії ім. Миколи Сингаївського, бібліотечного мачо Богдана Бовшика.
А вже наступного дня, 29 вересня, в м.Жовква на площі Вічевій відбувся IV книжковий фестиваль «Книгофест-2019», головною метою якого є популяризація української книги. В заході взяла участь наша делегація, керівництво Жовківського району, бібліотечні працівники та місцеві жителі. Цьогорічний Книгофест побив рекорд щодо участі письменників, видавців і бібліотечних колег з інших міст та районів, так би мовити розширив географію охоплення. Це м. Львів, м.Червоноград, м.Яворів, м.Радехів, м.Пустомити, смт Запитів Кам’янка-Бузького району, смт Мілове та Новопсков Луганської області тощо. На площі панував гарний настрій, відбулися цікаві зустрічі авторів з читачами, які придбали книги з автографами.
Цьогорічний «Книгофест» налічував 7 локацій: «Дивлюсь, дивуюсь, дізнаюсь…», «Мрій, читай, мандруй», «Задоволення від читання», «Поезія Музики. Музика поезії», «Літературні читання в Жовківському замку», «Літературна вечірка», «Дива своїми руками».
Також на фестивалі відбувалися майстер-класи: «Рукомисли» вироби з валяної вовни; «Золоті ручки» вироби з паперу; вироби з гофрованого паперу; вироби з глини; соломоплетіння; Яворівська іграшка.
Святкова сцена, виступи авторів книжок, видавців, концертно - розважальна програма надали місту святкової атмосфери.
Натомість, ми мали прекрасну нагоду взяти участь у поетичних читаннях, натхненних ліричними рядками львівської поетеси, заступниці директора Львівської обласної бібліотеки для юнацтва Людмили Пуляєвої, під акомпанемент гітарних переливів Олександра Свєтогорова у відлунні старовинного Жовківського замку. До читань долучилася й поетеса Новопсковщини Раїса Мізірна.
День бібліотек ми святкували у бібліотеках-філіях сіл Глинське та Пирятин. Отже третій день.
«З книгою, вірою, надією і любов'ю по життю» - під таким гаслом пройшли бібліотечні посиденьки у бібліотеці-філії с.Глинське. де живе магія глини. Колись давно тут була фабрика порцелянового посуду. Бібліотека зустріла гостей яскравою зоною промоції дитячого читання, фото альбомами світлин про історію села. Концертна програма від творчої частини громади так захопила, що всі пустилися у танок, неможливо встояти на місці. Та коли ми приїхали в Пирятин, навіть природа відчувала, коли потрібно плакати дощем. Під час перегляду фільму про історію та трагедію спалення села за часів Другої світової війни, небо плакало проливним дощем, а вітер стукав гіллям у шибки вікон. Але фольк-елегія «А у нашому селі Пирятині все іде до ладу – мудрі люди тут живуть, щирі на пораду» організована культпрацівниками довколишніх сіл (Бишків, Забір’я, Пирятин, Боброіди) розігнала хмари. Чудовий творчій колектив «Полуничка» яскраво нагадав, що в бібліотеках працюють жінки, а неймовірна галицька говірка інсценізованих гуморесок змусила хихотати до схочу. Дякуємо всьому акторському складу і бібліотечним берегиням п. Марії Мулик, Надії Семочко, Ользі Лущик за подаровані хвилини щастя. Прийшло на думку те, що саме мова, гумор і українська пісня відродила з попелу націю.
Після подорожі, повертаючись до дому в думках склалися пазли побаченого і почутого протягом триденного Книгофесту, що саме культура є тією складовою, яка дійсно має змогу змінити та об’єднати країну разом.
Сподіваємось, що наступного року зі зворотнім візитом Новопсковщина зустрічатиме делегацію Жовківщини.