Прес-центр13 серпня 2020, 15:08

ЗНО-2020: висновки

Зовнішнє незалежне оцінювання 2020 року завершилося. Вже є результати, можна підвести перші підсумки.

В першу чергу, Донецький регіональний центр висловлює подяку всім залученим педагогічним працівникам, медичному персоналу, працівникам поліції та службі надзвичайних ситуацій за плідну співпрацю та відповідальне ставлення до своїх обов’язків.

Про зовнішнє незалежне оцінювання 2020 року мовою цифр

На основну сесію зовнішнього незалежного оцінювання зареєструвалися близько 22 000 осіб, із них найбільше – на українську мову, історію України, математику; значно менше – на англійську мову.

Традиційно великий відсоток абітурієнтів обирає біологію – у 2020 році це 7007 учасників, з яких 4768  з Донецької та 2239 з Луганської областей. Значно більше, ніж у 2019 році, абітурієнтів обрали предмет географія - 7000 учасників, із яких 4959 у Донецькій та 2041 у Луганській областях. Такі дисципліни, як фізика та хімія, все менше обирають як предмети ЗНО – цього року фізику обрали 1884 учасника: 1449 у Донецькій області, 435 у Луганській. Відповідно хімію обрали лише 882 абітурієнта: 637 у Донецькій і 245 у Луганській областях.

Для організації та проведення зовнішнього незалежного оцінювання 2020 року було створено 101 пункт тестування, з них 73 у Донецькій та 28 пунктів – в  Луганській областях.

Для проведення зовнішнього оцінювання на пункти тестування було залучено 131 уповноважену особу, 204 відповідальних і помічників відповідальних за пункти проведення ЗНО, 5178 старших інструкторів, інструкторів, чергових.

Явка учасників на пункти проведення виявилася значно меншою, ніж у попередні роки. Це пов’язано з тим, що в деякі закони України були внесені зміни щодо окремих питань завершення 2019-2020 навчального року, а саме, можливість здобувачам освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році, пройти державну підсумкову атестацію, у тому числі у формі зовнішнього незалежного оцінювання, за власним бажанням.

Крім того, більшість учасників зовнішнього незалежного оцінювання, які мешкають на тимчасово непідконтрольній Україні території, не змогли перетнути лінію розмежування та потрапити на пункти проведення ЗНО.

Для проведення громадського спостереження за проведенням зовнішнього незалежного оцінювання було зареєстровано 20 представників засобів масової інформації від 4 видань: 12 – у Донецькій області, 8 – у Луганській.

На пунктах тестування залученими особами було виявлено 19 порушень учасниками процедури проведення ЗНО, які були пов’язані з наявністю в абітурієнтів заборонених процедурою засобів зв’язку.

В умовах боротьби з коронавірусною інфекцією, відповідно до вимог Головного державного санітарного лікаря України всі пункти проведення зовнішнього незалежного оцінювання було забезпечено медичними масками, термометрами, антисептиками, дезінфікуючими засобами та засобами індивідуального захисту для медичних працівників.

Відповідно до цьогорічних протиепідемічних вимог учасників із підвищеною температурою та/або деякими ознаками гострих респіраторних захворювань (ГРЗ) не допускали до пунктів тестування – таких осіб на пунктах проведення ЗНО у Донецькій області було лише 3.

Для перевірки виконання завдань відкритої форми з розгорнутою відповіддю з української мови і літератури, математики та англійської мови було створено 9 пунктів у двох областях, для роботи в яких залучено 655 осіб з числа вчителів і викладачів відповідних предметів. Було перевірено 10440 робіт з математики, 20616 - з української мови і літератури, 5369 - з англійської мови.

Найбільше 200 - бальників з математики

Основну сесію ЗНО з математики склали на 200 балів 8 учасників з Донецької області.

200 балів з фізики отримали 2 абітурієта з Донецької та 1 з Луганської областей.

В Донецькій області маємо також 2-ох 200 - бальників з англійської мови, 1 з біології та 2-х з хімії.

Луганська область має 2 учасників з історії України, які отримали 200 балів, а також 1 – з хімії, 1 – з біології.

Загалом  зовнішнє незалежне оцінювання 2020 року відбулося успішно. Жодної апеляції щодо порушення процедури проведення зовнішнього незалежного оцінювання на пунктах проведення в Донецькій та Луганській областях не було.

Донецький центр оцінювання якості освіти