Прес-центр20 грудня 2019, 10:12

«Зупиніть насильство над жінками»

67% жінок в Україні пережили насильство і тільки 17% знають куди звертатись. Брак підтримки та інформації — основні проблеми тих, хто зазнає насилля з боку партнера або родини. Щоб впоратися з цією проблемою, секретаріат організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) запустив новий сайт із практичною інформацією, щоб допомогти жінкам боротися з домашнім насильством.

Сайт Stop Violence Against Women доступний вісьмома мовами – албанською, англійською, боснійською, македонською, румунською, сербською, українською та чорногорською. Він розроблений як практичний інструмент для посадових осіб, правоохоронних органів, громадських організацій та широкого загалу в Україні, Боснії та Герцеговині, Чорногорії, Північній Македонії та Сербії, а також Молдові та Албанії.

Сайт містить три розділи: 

“Мені потрібна допомога” – де, жінки, які зазнають насильства, можуть знайти інформацію про те, до кого звертатись, якщо їм потрібна підтримка. У розділі можна знайти телефонні номери місцевих громадських організацій та ліній довіри.
“Я хочу допомогти” – де, можна повідомити про критичну ситуацію та знайти додаткову інформацію щодо домашнього насильства.
“Мені потрібна інформація” – де,  наведені результати дослідження ОБСЄ та рекомендації щодо добробуту та безпеки жінок.

“Цей інтернет-ресурс ґрунтується на результатах дослідження ОБСЄ щодо добробуту та безпеки жінок, яке показало, що те, чого найбільше прагнуть жінки, які пережили жорстокий інцидент, – це моральна підтримка та хтось, із ким можна поговорити. Дослідження також підкреслило важливість висловлювання та надання жінкам ресурсів для повідомлення про випадки насильства. Вебсторінка допоможе в цьому плані й дозволить жінкам знайти низку альтернатив для повідомлення про насильство та отримання підтримки“, – розповіла про сайт проєкт-менеджерка дослідження Серані Зігель.

Водночас українки досі не знають, що робити, якщо вони зазнають насильства. Так, тільки 17% опитаних вважали себе поінформованими з цього питання, тоді як майже половина (48%) відчували, що мало знають, або зовсім не знали, що їм робити (17%).

Із січня поточного року в Україні систематичне вчинення фізичного, психологічного чи економічного насильства щодо подружжя, або колишнього подружжя, або особи, з якою винний перебував чи перебуває в сімейних чи близьких стосунках, мешкає або мешкав разом, є злочином.

Веб-сторінка також розроблена для того, щоб слугувати ресурсом для урядовців, правоохоронних органів, громадських організацій, академій та ЗМІ для кращого розуміння масштабів проблеми.