Прес-центр18 вересня 2019, 09:09

18 вересня - Всесвітній день моніторингу якості води

18 вересня в усьому світі відзначається Всесвітній день моніторингу води (World Water Monitoring Day), або Всесвітній день моніторингу якості води.. Цей день був заснований у 2003 році.

Це екологічне свято, започатковане з ініціативи американського Фонду чистої води, до теперішнього часу стало частиною інформаційно-освітньої програми, спрямованої на підвищення обізнаності суспільства про проблеми водних ресурсів планети та участь у захисті від забруднення.

Вода - це найважливіший природний ресурс нашої планети. Без неї неможливий розвиток живої природи. Вода – незамінне джерело у життєвих процесах організму людей, тварин та рослин. Вона є найпростішим хімічним компонентом живої матерії, яка об’єднує усі організми, які населяють нашу планету.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, половина жителів нашої планети вживає забруднену воду. Значна кількість хвороб людини пов’язана з незадовільною якістю питної води і порушенням санітарно-гігієнічних норм водопостачання. Питна вода та її якість істотно впливають на всі фізіологічні та біохімічні процеси, що відбуваються в організмі людини, на стан її здоров'я. Отже, можна стверджувати, що якісні характеристики води, рівень її забруднення впливає на стан захворюваності населення. Багато з цих захворювань є смертельними або ж з тяжким перебігом.