Прес-центр10 травня 2017, 09:05

День пам’яті та примирення

8 травня вся Україна відзначає День пам’яті та примирення.

Громада Новопсковщини цього дня вшанувала мужність і  відданість тих, хто 72 роки тому здобував перемогу антигітлерівської коаліції. Символом цього дня є квітка червоного маку, вона стала  лейтмотивом мітингу-реквієму «Маки пам’яті». Червоні маки цвіли на грудях молодого покоління, представників районних органів влади, Новопсковської селищної ради, в руках учасниць хореографічної студії «Рандеву», що відкрили захід,  і в текстах ведучої.

Дорогою ціною заплатив український народ у найстрашнішій за всю історію людства другій світовій війні 1939-1945 років. Внаслідок бойових дій постраждало понад 700 міст і містечок, 28 тисяч сіл, 300 тисяч господарств. Матеріальні збитки становили 285 мільярдів тогочасних рублів. У цій війні загинув кожен п’ятий українець.

Прозвучали нові факти про наших співвітчизників, що воювали по всьому світу в лавах різних армій, які досі не були відомі широкому загалу: Олексій Берест, що разом з М.Єгоровим та М.Кантарією першим встановив Прапор Перемоги на даху німецького Рейхстагу, тільки  2005-го року Указом Президента України був посмертно удостоєний звання Героя України з присвоєнням ордена Золотої Зірки, Майкл Стренк – американець українсько-лемківського походження, сержант Корпусу морської піхоти США - учасник бойових дій в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, один з шести піхотинців, що підняли прапор США над Іодзімою,  Кузьма Дерев’янко від імені радянського Верховного головнокомандування підписав акт про беззастережну капітуляцію Японії 2 вересня 1945 року, і тільки 2007 року Президент України підписав Указ про присвоєння Кузьмі Дерев’янку посмертно звання героя України  з присвоєнням ордена Золотої Зірки за мужність.

            Всіх загиблих у Другій світовій присутні на заході вшанували хвилиною мовчання,  покладанням квітів до меморіалу загиблим воїнам та урочистим молебнем, що провів протоієрей Новопсковського району Благочинний Свято-Успенського храму Михайло Розсоха.