Прес-центр2 грудня 2019, 13:12

ДІТИ В ІНТЕРНЕТІ

 

До комп’ютерної залежності більш схильні підлітки 11-17 років. У них відбувається втрата відчуття часу, порушення зв’язків із навколишнім світом, виникає почуття невпевненості, безпорадності, страху самостійного прийняття рішень і відповідальності за них. Комп’ютерна залежність негативно впливає на особистість дитини, викликаючи емоційну й нервову напругу, психоемоційні порушення, проблеми у спілкуванні та порушення соціальної адаптації. Перебування залежної дитини в кіберпросторі може сягати 18 годин на добу. Залежність, як правило, помічають рідні і близькі користувача за змінами у поведінці, інтересах і режимі дня.

ПСИХОЛОГІЧНІ СИМПТОМИ ІНТЕРНЕТ ЗАЛЕЖНОСТІ:

1. гарне самопочуття або ейфорія під час роботи за комп’ютером;

2. неможливість зупинитися;

3. постійне збільшення кількості часу перебування в інтернеті;

4. зневага до родини та друзів;     

5.відчуття спустошеності, тривоги, роздратованості в періоди перебування поза інтернетом;

6. брехня про свою діяльність своїм близьким;

7. проблеми з навчанням.

ФІЗИЧНІ СИМПТОМИ ІНТЕРНЕТ ЗАЛЕЖНОСТІ:

1. біль у зап’ястях через тривалу перенапругу м’язів;

2. сухість в очах;

3. головний біль;

4. біль у спині;

5. нерегулярне харчування;

6. нехтування особистою гігієною;

7. порушення сну.

НЕБЕЗПЕЧНІ СИГНАЛИ – ПРОВІСНИКИ ІНТЕРНЕТ ЗАЛЕЖНОСТІ:

1. нав’язливе прагнення постійно перевіряти електронну пошту;

2. очікування чергового сеансу онлайн;

3. збільшення часу, проведеного онлайн;

4. зростання витрат на інтернет – послуги.

ОЗНАКИ ІНТЕРНЕТ ЗАЛЕЖНОСТІ:

повне поглинання інтернетом;
потреба у збільшенні часу онлайн –сеансів;

3. наявність неодноразових, малоефективних спроб скорочення часу перебування в інтернеті;

4. виникнення проблем у навколишньому соціальному середовищі (непорозуміння з однолітками, членами родини, друзями);

5. намагання приховати реальний час перебування в інтернеті.        

НАВЧАЙТЕ ДІТЕЙ, ЯК ВИКОРИСТОВУВАТИ ІНТЕРНЕТ ПРАВИЛЬНО І БЕЗАПЕЧНО.

Саме в родині закладаються основи поведінки дитини в реальному світі, і віртуальний простір не має бути виключенням. Батькам слід приділяти серйозну увагу вихованню дітей і підвищенню їхньої обізнаності про загрози інформаційного середовища. Необхідно пам’ятати,  що комп’ютер для дітей є інструментом навчання і розвитку, а не тільки розваг та ігор. Незважаючи на широкі можливості віртуального спілкування, воно не може виключати і замінювати реальних стосунків між людьми. Завданням вихователів і вчителів є проведення освітньої роботи серед батьків для сприяння онлайн –безпеці підростаючого покоління. Навіть якщо дитина надмірно захоплюється грою і інтернетом, не слід забороняти їй користуватися комп’ютером. Заборона може викликати протилежну реакцію і призвести до замикання дитини в собі. Перш за все, слід знайти альтернативу онлайн –інтересам дитини і перемкнути її увагу на досягнення успіхів у реальному житті.

КОРОТКА ПАМ’ЯТКА ДЛЯ БАТЬКІВ.

1. Підвищуйте власну комп'ютерну та інтернет –обізнаність.

2. Станьте для своєї дитини другом і порадником, опановуйте інтернет разом.

3.Оберіть найбільш прийнятний спосіб технічного захисту( від регулярно поновлюваного антивірусу до спеціального програмного забезпечення, що забезпечує батьківський контрольна комп’ютері та мобільному телефоні дитини).

4. Створіть територію безпечного інтернету. (запропонуйте дітям пізнавальні, цікаві та захоплюючі інтернет –ресурси).

ПРАВИЛА БЕЗПЕЧНОЇ РОБОТИ У МЕРЕЖІ:

1. Роз'ясніть дитині важливість захисту своєї та чужої конфіденційної інформації( не можна викладати в інтернет інформацію про сім'ю та її фінансові справи, адреси проживання та навчання, номери телефонів, кредитної картки та банківські дані, нікому, крім батьків, не можна називати власні паролі до інтернет –сервісів (навіть найкращім друзям).

2. Навчіть дітей поводитися в інтернеті так само, як у реальному житті. У Всесвітній Мережі дитина має поводитися ввічливо, не робити нічого, що може образити інших людей або суперечить закону. Поясніть дітям, що в інтернеті також слід із повагою ставитися до людей та їх авторських прав. Незаконне копіювання та розповсюдження матеріалів, що є чиєюсь власністю, вважається крадіжкою.

3. Віртуальний співрозмовник може видавати себе за іншого. Навчіть дитину не надто довіряти незнайомим людям у Мережі. Дитина повинна знати, що не можна призначати зустріч з віртуальними знайомими без дозволу батьків.

4. Віртуальний світ іноді коштує реальних грошей. Завжди потрібно з'ясовувати,скільки коштують спеціальні інтернет –сервіси: наприклад, якою є повна вартість SMS в онлайн –грі. Якщо така інформація не очевидна для дитини, вона має звертатися за порадою до Вас. Допомагайте дітям розібратися, скільки насправді коштують такі SMS-послуги та чи дійсно необхідно їх надсилати.

5. Звертатися за порадою – необхідно. Повідомте дитині, що вона може звернутися до Вас у будь –якій ситуації. Якщо в інтернеті щось не зрозуміло, хвилює або загрожує, дитина завжди має звертатися по допомогу до Вас. Інформація та послуги в інтернеті не завжди безпечні, тому перш ніж завантажувати, копіювати чи встановлювати будь-що з інтернету, дитина має отримати Ваш дозвіл.