Прес-центр29 cічня 2019, 16:01

Дитячий будинок сімейного типу

Найкращим забезпеченням інтересів дітей на сьогодні є створення можливості для їх зростання у сімейному оточенні. Планом розвитку Новопсковського району на 2019-2021 роки, який був затверджений на Раді регіонального розвитку, передбачено розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, на території району, в тому числі і створення дитячих будинків сімейного типу.

Дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) – це окрема сім’я, яка створюється за бажанням подружжя чи окремої особи. У таких родинах може виховуватися від 5 до 10 дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. ДБСТ забезпечує комплексне виховання дитини в родинному колі, що позитивно впливає на формування особистості маленької людини. У таких формах виховання діти отримують навички та вміння міжособистісних стосунків, у них розвивається прагнення до самовдосконалення та саморозвитку.

В березні 2018 року на базі прийомної сім`ї, яка проживає в селищі Білолуцьк Новопсковського району Луганської області створений дитячий будинок сімейного типу. В ньому виховується 6 дітей, позбавлених батьківського піклування, 1 особа із числа дітей, позбавлених батьківського піклування, та 1 рідна дитина батьків-вихователів. Для будівництва нового житла для цього дитячого будинку сімейного типу, рішенням сесії Білолуцької селищної ради Новопсковського району Луганської області виділена земельна ділянка під його будівництво, а також в 2017 році з субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво / капітальний ремонт / реконструкцію малих групових будинків, будинків підтриманого проживання, будівництво / придбання житла для дитячих будинків сімейного типу, соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, виготовлення проектно-кошторисної документації, виділені кошти в сумі 250 тис. грн. на виготовлення проектно-кошторисної документації для будівництва нового житла для вищезазначеного дитячого будинку сімейного типу, будівництво якого розпочато в 2018 році за рахунок вищезазначеної субвенції з державного бюджету.

Ми надіємося, що в нашому районі ще є люди, які не байдужі до дитячої долі, які бажають взяти в свої сім’ї дітей, які залишаються без батьківського піклування, та подарувати їм свою любов і тепло. Перший крок, який для цього потрібно зробити – це звернутися до служби у справах дітей райдержадміністрації або до центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді за отриманням необхідної консультації.