Прес-центр8 квітня 2019, 14:04

Хранителі історичної пам’яті

 

 

               28-30 березня 2019 року у м. Києві відбувся  фінальний етап ХІІ Міжнародного конкурсу з українознавства для учнів 8-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів, який проводився за наказом Міністерства освіти і науки України науково-дослідним інститутом українознавства.  З  314 робіт, що надійшли на конкурс, були відібрані 86, автори яких разом зі своїми науковими керівниками були запрошені для  захисту науково-дослідних робіт. Єдиним учасником від Луганської області, чиї роботи пройшли відбір, було визначено учня 9 класу Писарівської ЗОШ І-ІІ ступенів Сухораду Ярослава (науковий керівник  вчитель історії Протасова Н.М.), який підготував роботу «Хранитель історичної пам’яті Слобожанщини», присвячену життєвому  шляху  та історичним напрацюванням  Золотарьова Валентина Івановича -  краєзнавця, історика,  вчителя, людини енциклопедичних знань, а також - люблячого дідуся, охоронця  дитячих мрій, з яким Ярослав завжди почувався впевнено та надійно. Вивчення історії рідного краю, збереження історичних пам’яток, популяризація та поширення  власних досліджень  стали для Валентина Івановича справою  життя. Саме про це була творча робота Ярослава. Попри переживання і хвилювання,  захист відбувся вдало, юнак поводився зосереджено і впевнено, відповіді на запитання членів комісії давав змістовні,  обґрунтовані,  а головне - вразив членів комісії досконалою українською мовою.

         Учасників конкурсу очікували цікаві екскурсії музеями Києва, його історичними місцями (зокрема, Києвом середньовічним),  відвідини Верховної Ради, виставки і перегляди документальних фільмів.

         Потім було підведення підсумків, нагородження переможців І та ІІ етапів, вручення подарунків, урочисте закриття конкурсу. І хоча Ярослав не став переможцем другого  етапу, участь в фіналі конкурсу дала можливість пережити багато позитивних емоцій, перевірити свої можливості, побачити себе на фоні інших дітей, повірити в себе, здобути хороший досвід спілкування, нових друзів і знайомих.   А  поштовхом до цього успішного старту  стало небайдуже відношення до  історії свого краю, до людей, яких знали і  які підростають поруч, Вчителів з великої букви, хранителів історичної пам’яті  Протасової Наталії Михайлівни та  Золотарьової Ірини Василівни.