Прес-центр12 cічня 2018, 15:01

Інформація щодо доступності людей з особливими потребами до об’єктів інфраструктури

Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», у 26-й статті стверджує, що органи державної влади і управління, підприємства, установи і організації (незалежно від форм власності і господарювання) зобов'язані створювати умови для безперешкодного доступу інвалідів до жилих, громадських і виробничих будинків, споруд, громадського транспорту, для вільного пересування в населених пунктах. Закон вимагає однозначного забезпечення умов доступності при проектуванні, будівництві і реконструкції будинків і споруд. Споруди без відповідних пристосувань не повинні проектуватись, їх прийом в експлуатацію і використання не допускається.

З метою вирішення питання безперешкодного доступу людей з інвалідністю та маломобільних груп населення до об’єктів житла, соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури на території району головою Новопсковської районної державної адміністрації прийнято розпорядження від 28.11.2007 № 818 «Про створення комітету забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури», затверджено його положення та склад комітету доступності.

 На засіданнях комітету доступності розглядалися питання про стан створення безперешкодного доступу для інвалідів з вадами зору (облаштування пішохідних переходів пониженими бордюрами та напрямними огородженнями та ін.) на території району, забезпечення належного контролю за дотриманням вимог державних будівельних норм щодо безперешкодного доступу інвалідів та маломобільних груп населення до об’єктів соціальної інфраструктури під час проектування, будівництва та реконструкції. Розглядалися питання забезпечення безперешкодного доступу інвалідів та маломобільних груп населення до об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури на території району.

На сьогоднішній день на виконання доручення заступника голови облдержадміністрації за підсумками наради з питання активізації роботи з виконання Обласного плану заходів щодо створення  безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення на 2017-2021 роки «Безбар’єрна Луганщина» від 04.12.2017 в районі проводиться робота щодо обстеження адміністративних приміщень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, закладів охорони здоров’я, освіти, об’єктів соціального захисту  та інших.