Прес-центр20 cічня 2021, 08:01

Кабмін опублікував постанову про зниження цін на газ для населення на два місяці

Кабінет Міністрів України обмежив максимальну ціну на газ для населення на рівні 6,99 грн за кубометр максимум до 31 березня. Як повідомляє БізнесЦензор, відповідну постанову № 25 від 18 січня оприлюднено на офіційному урядовому порталі. Зокрема, Кабмін вніс природний газ до переліку товарів, що мають істотну соціальну значимість, затверджений постановою № 341 від 22 квітня 2020 року.

            Крім того, Кабінет Міністрів України доповнив постанову № 1236 від 9 грудня 2020 року "Про встановлення карантину та введення обмежувальних протиепідемічних заходів" новим пунктом. У ньому встановлено, що з 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 року гранична ціна на природний газ за договорами поставки між побутовими споживачами і постачальниками, в тому числі постачальником "останньої надії", становить 6,99 грн за кубометр (з урахуванням податку на додану вартість та плати за транспортування магістральними газопроводами до внутрішніх точок виходу з газотранспортної системи).

            Також внесено зміни до постанови № 809 від 30 вересня 2015 року, яким встановлено вимогу до постачальника "останньої надії" на ринку природного газу. Зокрема, встановлено, що з 1 лютого, але не довше ніж до 31 березня, поставки природного газу постачальником "останньої надії" здійснюється за ціною, яка не може перевищувати таку граничну ціну, встановлену Кабміном на час карантину.

            Як повідомлялося, на засіданні 18 січня Кабінет Міністрів України встановив граничну ціну на газ для населення до кінця опалювального сезону на рівні 6,99 грн за кубометр. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль відзначав, що в разі відмови приватних збутових компаній продавати газ по граничній ціні 6,99 грн за кубометр, поставляти газ усім побутовим споживачам (населенню) країни буде "Нафтогаз України" як постачальник "останньої надії" (ПОН).

            Мінімальна ціна газу для населення з січня зросла до 6,99 грн за кубометр
(з ПДВ), тоді як в грудні вона становила 5,95 грн. Максимальна ціна досягла 10,8 грн за куб. м, в порівнянні з максимальною ціною в 9,05 грн в грудні.

            Нагадаємо, з 1 серпня в Україні відкритий ринок природного газу для побутових споживачів, що дозволяє громадянам самостійно вибирати постачальника газу. Скасування регулювання цін на газ для населення передбачалися програмою співпраці з МВФ.