Прес-центр21 cічня 2021, 12:01

Кримінальна відповідальність за незаконне поводження з бойовими припасами, вибуховими речовинами та пристроями

       Мати зброю – це дуже велика відповідальність, тому правила поводження з нею повинен знати і пам’ятати кожен її власник, адже їх порушення становить небезпеку для оточуючих.

       Придбати та зберігати зброю можна тільки після отримання в органах поліції відповідного дозволу, необхідно пам’ятати, що зберігання зброї без дозвільних документів це кримінальне правопорушення.

       Відповідальність за незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами передбачена частиною 1 статті 263 Кримінального Кодексу України та тягне за собою покарання у вигляді позбавлення волі строком до 7 років. Забороняється пересилання поштою пороху, зброї, боєприпасів, основних частин зброї, пристроїв та патронів до них.   

       На даному напрямку діяльності протягом 2020 року проводилась робота працівниками Новопсковського ВП ГУНП в області під час розслідування кримінальних проваджень зазначеної категорії та  безпосереднім процесуальним керівництвом прокурорів Новопсковського відділу Старобільської місцевої прокуратури.  Завдяки вжитим заходам на території району виявлено 24 особи, які вчинили злочини  пов’язані із незаконним  носінням, зберіганням, придбанням, передачею чи збутом вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв, стосовно яких кримінальні провадження направлені до суду для розгляду. За результатами судового розгляду прийнято 22 рішення стосовно винних осіб, з яких 2 раніше судимі особи, засуджені до реальних мір покарання у місцях позбавлення волі. Робота на цьому напрямку діяльності продовжується. 

 

 

Прокурор Новопсковського відділу

Старобільської місцевої прокуратури                                            М.М. Сичов