Прес-центр11 вересня 2018, 08:09

Лікарі чекають на вас!

У Новопсковському районі офіційно підписна кампанія тобто укладання договорів пацієнтів із лікарями у межах проведення медичної реформи розпочалася ще у квітні. Але було багато всіляких ускладнень, недоробок тому активна фаза підписання розпочалася з липня.

            Що маємо на сьогодні?

            На сьогодні нідписано 11133 декларації. Враховуючи те, що кількість насе­лення району - 33840 осіб, це приблизно 33% або кожний четвертий мешканець обрав собі лікаря  це: не гірший показник по області, але далеко і не найкращий.

З квітня по липень, було укладено 800 договорів. Найбільш жваво ця робо­та розпочалася з липня - близько 250-300 декларацій укладаються по району щодня.

 Підписати декларації з лікарями можна у всіх сільських амбулаторіях. У Новопскові більшість декларацій укладається на першому поверсі у відділені поліклініки Ново псковського РТМО у кабінеті № 2, що біля реєстратури. Для зручності­  і прискорення підписної компанії  медичні працівники  виїзджають в організації, установи для укладення договір із лікарями.  Зараз у цьому плані ведеться робота із сільськими радами, аби медреєстратор був ближ­чим до людей, особливо мешканців із віддалених сіл району.

Ще раз нагадаємо оптимальну кількість пацієнтів при укладенні декларацій. Для сімейного лікаря- 1800, терапевта – 2000, педіатра - 900.

Жоден із наших лікарів ще не набрав не­обхідну кількість, але ба­гато хто до неї наблизив­ся. Обрати собі лікаря можна у будь-якому ре­гіоні України, як і наших лікарів обирають меш­канці інших районів. Переселенці, які проживають у нашому районі мають повне право обрати собі лікаря у на­шому центрі. Студенти що про­живають тут, а  на­вчаються в іншій місцевості повинні визначитися  з лікарем, що буде лікувати  їх у тій місце­вості, де ви прожи­ваєте на даний момент. Прописка  не має  значення.

Закладу охорони здоров`я Держава платитиме  за кожного пацієнта, з яким лікар уклав договір 370 грн.  В  цю ставку  вхо­дить не лише зарплата медика, а ще й витрати на утримання закладу, в якому він працює. Крім комунальних послуг і енергопостачання, які оплачуватимуться з місцевого бюджету.

У КЗ «Новопсковський центр первинної медико-санітарної допомоги Ново псковської районної ради» пра­цюють 170 осіб, із них 25 - лікарі, близько 70 - се­редні медичні працівни­ки.

Для закладу основне мати достатнє фінансування, аби сплачувати зарплату працівникам, мати мож­ливість купувати облад­нання, забезпечувати ме­дикаментозне наповнен­ня  до того ж обслуговува­ти пільгову категорію пацієнтів, інше.

Тому ще раз звертаємось до свідомості наших людей: підтримати КЗ «Новопсковський центр первинної медико-санітарної допомоги Новопсковської районної ради»  та активізувати  підписання декларації з лікарями для того, щоб якомога більше  набрати  договорів, за які будуть перераховані центру кошти, що дозволить якісніше налагодити систему надання перешої медичної допомоги.

  Те, про що треба знати :

У функції сімейного лікаря буде входити спряму­вання на вторинний, третинний рівень, до вузьких спеціалістів амбулаторної ланки чи на стаціонарне лікування. Це все власне, буде йти через сімейного лікаря. Сімейний лікар - це  лікар першої ланки. Якщо пацієнт сам собі вирішив,  що йому потрібен вузький спеціаліст чи стаціонарне лікування, бо він сам так хоче і сам так вирішив, то пацієнт сам і повинен оплачувати послуги, як це  передбачає в майбутньому медична  реформа.  

У випадку, якщо пацієнт незадоволений якістю роботи сімейного лікаря, йому не треба розривати договір. Достатньо підписати документ з іншим ме­диком і система автоматично анулює попередній договір.

Кінцевого строку підписання декларацій як такого немає. Ви можете взагалі не укладати декларацію. Різниця буде лише у фінансуванні. До 2020 року три­ватиме перехідний період, коли лікарі, які мають підписані з пацієнтами декларації, отримуватимуть оплату за них від Національної служби здоров'я Ук­раїни. А за пацієнтів, які не матимуть підписаного до­говору, але звернулись до лікаря, заплатить держ­бюджет за «старими« правилами.

Направлення до спеціалістів лікар також даватиме навіть пацієнтам без підписаної декларації. З 2020 року «старі правила» фінансування не дія­тимуть - за пацієнта держава платитиме лише тому лікарю, з яким підписана декларація.

Якщо ви не хворієте і не звертаєтесь до лікаря можна і не підписувати декларації. Але якщо захво­рієте після 2020 року і не матимете договору з ліка­рем заплатите за себе з власної кишені.

 

СПИСОК ЛІКАРІВ СІМЕЙНОЇ МЕДИЦИНИ комунального закладу

"НОВОПСКОВСЬКИЙ ЦПМСД»,

 з якими можна укласти декларації на медичне обслуговування

ПРИХОДЬКО Василь Семенович, лікар сімейної практики- сімейний лікар:

ВЕРХОВОД Марія Іванівна, лікар сімейної практики-сімейний лікар;

КРАЙНЮЧЕНКО Валентина Вікторівна, лікар сімейної практики- сімейний njKap;

СОЛОВЙОВА Оксана Вікторівна, лікар сімейної практики-сімейний лікар;

СВІТЛИЦЬКА Ярослава Олександрівна, лікао сімейної практики- сімейний лікар;

КОБЕРНЮК Римма Володимирівна, лікар сімейної практики- сімейний лікар.

КАЛЮЖНИЙ Володи­мир Сергійович, лікар сімейної практики- сімейний лікар, г оловний лікар КЗ «Новопсковський ЦПМСД»;

ШЕИКІНАНадія Василівна, лікар сімейної практики-сімейний лікар;

ГРІНЧУК Валентина Олександрівна, лікар сімейної практики- сімейний лікар;

ШЕПІТЬКО Антоніна Анатоліївна, лікар сімейної практики- сімейний лікар;

ПЕТРЕНКО Людмила Яківна, лікар-терапевт;

ЛИПОВИИ Віктор Іванович, лікар-терапевт дільничний Білолуцької амбулаторії ЗПСМ

ДУРАКОВ Олексій Іванович, завідувач Білолуцької амбулаторії ЗПСМ. лікар-терапевт дільничний;

КУЛІШ Олена Валенти­нівна, лікар загальної практики-сімейний лікар Білолуцької амбулаторії ЗПСМ;

ДУЛЄПОВ Віктор Михайлович, завідувач Новобілянської СЛА ЗПСМ, лікар загальної практики- сімейний лікар;

ВЄСТЕ Дмитро Воло­димирович, завідувач

Пісківської СЛА ЗПСМ лікар загальної практики- сімейний лікар:

ОРОБЦОВА Галина Кузьмівна, лікар загальної практики-сімейний лікар Пісківської СЛА ЗПСМ.

КОНОНЕНКО Михайло Миколайович, заступник головного лікаря з охорони материнства та дитинства,

БАКАЛО Юлія Володи­мирівна, лікар-педіатр дільничний;

ПОДГЕРСЬКА Віра Михайлівна, лікар- педіагр дільничний;

РАСТЄРЯЄВА Надія Степанівна, лікар-педіатр дільничний.