Прес-центр18 вересня 2019, 13:09

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України повідомляє

З метою підтримки органів місцевого самоврядування Урядом України 21 серпня 2019 р. прийнято постанову №793 «Про внесення змін до пункту 4 Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України»(далі – Постанова).

         Постанова передбачає підвищення спроможності органів місцевого самоврядування, а в разі їх відсутності відповідних військово-цивільних адміністрацій, в частині забезпечення внутрішньо переміщених осіб житлом для тимчасового проживання та спрощення доступу до отримання адміністративних послуг для населення, яке проживає в населених пунктах, розташованих на лінії розмежування та тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганських областях, шляхом зменшення розміру співфінансування відповідних заходів з місцевого бюджету з 50 до 30 відсотків.

         Так, Законом України «Про державний бюджет України на 2019 рік» за бюджетною програмою «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки території, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України» передбачено видатки розвитку в сумі 34,0 млн. гривень, з них 18 млн 840 тис. грн вже спрямовано органам місцевого самоврядування.

         Крім того, варто зазначити, що з метою запровадження механізму розподілу та надання житлових приміщень для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб з урахуванням критеріїв їх вразливості, Кабінетом Міністрів України 26 червня 2019 р. прийнято постанову №582 «Про затвердження Порядку формування фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб та порядку безоплатного надання у тимчасове користування житлових приміщень з фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб» (далі – Постанова), розробником якої є МТОТ.

         Прийняття Постанови створило передумови для додаткового соціально-економічного розвитку територіальних громад, регіонів та інтеграції внутрішньо переміщених осіб у приймаючих громадах.

         Детальна інформація з порушеного питання міститься за посиланням:

https://mtot.gov.ua/ua/mtot-ogoloshue-priom-propozici-vid-zacikavlenih-organiv-miscevih-rad-taviskovo-civilnihadministraci

         Контактні особи від МТОТ: Ковальчук Валентин Петрович, тел. (044)536-92-52, або Недиба Олена Олександрівна тел. (044)536-92-57, та (044)536-92-34 – канцелярія.