Прес-центр23 грудня 2019, 15:12

На колегії райдержадміністрації було розглянуто питання про хід виконання районної цільової програми «Освіта Новопсковщини на 2019-2022 роки».

З інформацією виступила начальник відділу освіти Світлана Кузнєцова. Вона зазначила, що виконання заходів програми сприяє забезпеченню рівного доступу дітей до якісної освіти, підвищенню якості освітнього процесу, розвитку матеріально-технічної бази  закладів освіти.   Видатки галузі освіти  станом на 01.12.2019 склали 68 млн 625,1 тис. грн. З них на виплату заробітної плати – 53 млн 633,3 тис. грн., оплату за енергоносії  - 4 млн 234,5 тис. грн. Як і в минулому році,  для забезпечення реалізації концепції «Нова українська школа» за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам придбано дидактичні матеріали, сучасні меблі, комп’ютерне обладнання для 1-х класів закладів загальної середньої освіти району на загальну суму 893,9 тис. грн (740,9 тис. грн – державні кошти та співфінансування з місцевого бюджету – 153,0 тис. грн). Вона подякувала сільським головам, які цьогоріч  оперативно вирішили питання співфінансування, що дозволило до початку навчального року придбати все обладнання.  Світлана Кузнєцова зазначила, що у кошторисі відділу освіти на 2019 рік були передбачені кошти на підвезення учнів (465,01 тис.грн), харчування учнів 1-4 класів та дітей пільгових категорій (1 млн 480,5 тис. грн). На виконання заходів програми із забезпечення відпочинку   дітей і підлітків у 2019 році з районного бюджету було використано 162,8 тис.грн та залучено 68,7 тис. грн. добродійних коштів.  Отримали послуги з відпочинку 1100  дітей. Здійснювалися виплати дітям-сиротам для придбання спортивної форми (28 дітей на загальну суму 27,0 тис.грн)  та по досягненню ними 18-річного віку ( 5 дітей на загальну суму 9,05 тис.грн).   Як і в попередні роки, забезпечується підтримка обдарованої молоді.   У 2019 році дві випускниці Кам’янської школи  отримали  срібні медалі, їм була виплачена матеріальна допомога  по 1000 грн кожній.

 В останні роки багато уваги приділяється  навчанню дітей з особливими потребами. На виконання заходів програми цього року у трьох школах району (Новорозсошанській, Можняківській ЗОШ І-ІІІ ступенів та Закотненській ЗОШ І-ІІ ступенів ) запроваджено інклюзивне навчання.

            Однією з умов  підвищення якості  освітнього процесу є  оснащення  шкіл сучасними засобами навчання.  За рахунок залишків коштів освітньої субвенції,  для закладів загальної середньої освіти   району придбано 25 комплектів оснащення для кабінетів фізики, хімії, біології, географії, математики та 17 комплектів обладнання для початкової школи на загальну  суму 4 млн 980,9 тис.грн. На реалізацію заходів, спрямованих на підвищення якості освіти, придбано персональні комп’ютери на суму 1 млн 342,7 тис.грн.   За рахунок  коштів субвенції з державного бюджету в сумі 197,0 тис. грн та коштів співфінансування з місцевого бюджету (21,9 тис. грн.) придбано 2 кабінети фізики.

У цьому році завдяки цільовій субвенції з державного бюджету та внесеним змінам до Порядку та умов надання освітньої субвенції  стало можливим проведення капітальних ремонтів у 5  школах. Так,  за рахунок  коштів,  розподілених згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України, у сумі 359,4 тис.грн та коштів співфінансування з місцевого бюджету  у сумі 54,7 тис. грн проведено капітальний ремонт внутрішніх туалетів Кам’янської ЗОШ І-ІІІ ступенів; за рахунок залишків коштів освітньої субвенції – у Писарівській ЗОШ І-ІІ ступенів, Пісківській, Риб’янцівській ЗОШ І-ІІІ та  Білолуцькій гімназії  на  суму 1 млн 509,1 тис. грн.

 Згідно з вимогами чинного законодавства шкільні топкові повинні бути обладнані дистанційними вузлами обліку газу. Цього року управлінням «Новопсковміжрайгаз» були виготовлені технічні умови для 16 топкових на загальну суму 18,8 тис.грн; підприємством  «АГП-Сервис»  розроблені  проєкти на суму 127,6 тис. грн. Роботу по  реконструкції вузлів обліку газу в закладах освіти необхідно буде продовжити у 2020 році.

За рахунок коштів бюджетної програми «Підтримка регіональної політики України» в частині реалізації проекту «Схід і Захід разом: будуємо довіру зі шкільної парти»  проведено капітальний ремонт  кабінету історії Білолуцької гімназії  на суму 99,7 тис.грн;  придбано мультимедійний інтерактивний комплекс вартістю 90,0 тис.грн та шкільні меблі для кабінету на суму 55,1 тис.грн. Крім того, в рамках цього проєкту з 12 по 21 грудня директор Білолуцької гімназії та два учні цього закладу  у складі делегації Луганської області взяли участь у заходах на Львівщині щодо  обміну досвідом між закладами освіти.

З метою забезпечення змістовного дозвілля учнів у позаурочний час, залучення молоді до творчості функціонує  Новопсковський будинок дитячої та юнацької творчості. З цього навчального року  позашкільний заклад  почав  працювати у власному приміщенні. Для забезпечення його функціонування   була запущена в експлуатацію власна топкова на твердому паливі та проведено роботи щодо підключення нової електромережі за кошти районного бюджету на суму 41,9 тис. грн.  У  закладі у 15 гуртках (24 групах) виховується  435 дітей.  Гуртки будинку дитячої та юнацької творчості працюють не лише на базі позашкільного закладу, але і охоплюють дітей з сільської місцевості шляхом діяльності на базі п’яти загальноосвітніх шкіл.

На завершення начальник відділу освіти відзначила, що робота щодо реалізації заходів Програми буде продовжена в наступному році.