Прес-центр11 листопада 2019, 09:11

«Організація надання , фінансування та виплати пільг та субсидій у монетизованому вигляді жителям Новопсковського району в опалювальному сезоні 2019-2020 рр»

 

 

Запрошені : керівники та начальники служби обліку житлово-комунальних організацій, Ощадбанк, Приватбанк, Укрпошта.

Порядок денний:

Про порядок нарахування, фінансування  та виплати субсидій в грошовій та безготівковій формі ; пільг в безготівковій формі.
Взаємодія житлово-комунальних організацій, ПАТ Ощадбанку, Приватбанку, Укрпошти, виконавчих комітетів сільських та селищних рад, відділу соцзахитсу Новогпсковської ОТГ управління соцзахисту  під час нарахування та виплати пільг та субсидій.
Інформаційно-роз’яснювальна робота для жителів району усіма організаціями, задіяними в процесі надання пільг та субсидій в монетизованій формі.

Основні теми, порушені під час обговорення організації надання пільг та субсидій в монетизованій формі в районі.

1.Перехід на монетизовану форму надання пільг та субсидій є більш прозорим використанням бюджетних коштів, зменшує залежність держави від житлово-комунальних організацій при наданні державної підтримки. Діє принцип: від держави – до людини!

Громадянам необхідно сплачувати за житлово-комунальні послуги і отримувати допомогу на сплату послуг у  монетизованій  формі . При грошовій монетизованій   формі сім’я отримує зекономлені кошти щомісячно. При безготівковій монетизованій формі - з відкритих рахунків в ПАТ Ощадбанку , на які надходять кошти безготівкових сум пільг та субсидій , житлово-комунальними організаціями проводиться «списання коштів» нарахованих платежів, економія коштів сім’ї буде виплачена в кінці опалювального сезону, про що від банку надійде смс- повідомлення. Необхідно мати мобільний телефон кожному отримувачу допомоги.

Укрпошта та Приватбанк виплачують монетизовані  субсидії лише в готівковій формі.

В опалювальному сезоні 2018-2019 рр, при старому порядку надання субсидій житлово-комунальні організації повернули до бюджету  більше 1 млн грн. субсидії  внаслідок економії громадянами за 4 місяці опалювального сезону ( жовтень-січень). Пільги нараховувались на фактичні витрати послуг. З лютого місяця 2019 року при виплаті субсидій готівкою уся сума економії отримана громадянами.

Необхідно роз’яснювати громадянам, що субсидія не призначається з нового періоду ( з 1 травня), якщо сім’я допустила загальну заборгованість, що перевищує 340 грн. Для призначення необхідно сплатити борг або укласти договір про реструктуризацію. Сім’ї , які допустили заборгованість переводяться на безготівкову форму, тобто на примусове списання з банківського рахунка одержувача коштів за використані послуги.

Субсидії та пільги виплачуються управлінням соціального захисту за рахунок коштів, які надходять з Мінсоцполітики , а не з районного бюджету, що зменшує залежність надання даного виду державної допомоги від місцевої влади..

2.На сьогодні діє ринкова ціна на природний газ – здійснюються щомісячні перерахунки пільг та субсидій, відбулося зменшення норми газу в 2019 році ( на кВ. метр опалювальної площі 4 куб м газу).

3.Зміни в порядку нарахування пільг наступні : нараховуються з урахуванням площі будинку, членів сім’ї пільговика , розміру пільги, соціальних норм використання послуг , а не за спожиті послуги, що в деяких випадках збільшує розмір суми отриманих  пільг , вирівнює в праві пільговиків на пільгу, економія залишається в розпорядженні пільговика в кінці опалювального сезону. З жовтня чи травня можливий перехід пільговика на готівкову форму.

4.Кількість отримувачів пільг  в жовтні 2019 року – 1981 сімей, усі в безготівковій формі!, загальна сума за жовтень ( 16 днів опалення за природний газ) - 865007,91 грн.. Списки на виплату управлінням вже отримано, кошти замовлено у визначені терміни. На днях розпочнеться виплата. Частина пільговиків користується субсидіями за їх вибором.

5. Кількість отримувачів субсидій в жовтні 2094 сімей, призначено на суму 1167615,57 грн ( 16 дінв), з них у грошовій формі - 1141889,65 грн, у безготівковій - 25725,92 грн. (87 отримувачів субсидії). Списки виготовлено та отримано, передано до установ банків та на Укрпошту, кошти перераховано для виплати отримувачам субсидії.

Частина коштів буде виплачена через Укрпошту 754759,52 грн. (1324 отримувачів субсидії), інша через банки 387130,13 грн. (Ощадбанк – 472 отримувачів на суму 262520,26 грн., Приватбанк – 211 отримувачів на суму 124609,87 грн.).

6. Зміни в субсидії  станом на жовтень : самостійний вибір банку, надання субсидій членам сім’ї , які досягли 60 років та які проживають окремо, може призначатись на загальних підставах.

Норми витрат газу не контролюються ні житлово-комунальними  організаціями, ні управлінням соціального захисту населення. Соціальні нормативи необхідні лише для розрахунку суми субсидії.

Громадяни отримують суми субсидій у грошовій формі, витрачають на свій розсуд, але при наступному зверненні не повинно бути заборгованості.

Житлово-комунальні організації отримали відповідне програмне забезпечення , в якому відсутні розділи «пільги», «субсидії», вони отримують лише кошти від громадян і ведуть облік заборгованості.

7. Вимоги про перебування за межами України залишились ті ж самі: субсидія не призначається при перебуванні за кордоном більше 60 днів ( не стосується пенсіонерів) , окрім перебування з причини відрядження, лікування, навчання, надання довідки про сплату страхових внесків в іншій країні.

В минулому році по частково перевіреним справам 24 громадян не повідомили про перебування за кордоном більше 60 днів , і сума переплати складає 100086 грн., яка підлягає поверненню до бюджету.

8. Нагадуємо - не сплата внесків до Пенсійного фонду або сплата в розмірі , що менше ніж визначено законодавством , веде до втрати права на субсидію , а  в майбутньому відсутність права на пенсію.

9. Інформацію про нараховану пільгу чи субсидію жителі отримають через смс повідомлення банку або списки Укрпошти. Переліки  отримувачів будуть передаватись до сільських рад в електронному вигляді. Сім’ї , яким буде відмовлено в наданні допомоги , отримають вмотивоване рішення.

Інформація про призначені та виплачені субсидії періодично розміщується на веб-сайті Мінсоцполітики в розділі «житлові субсидії».

Рішення управління про призначення , відмову у призначенні може бути оскаржено в судовому порядку.

10. Управління співпрацює разом з уповноваженими особами, відділом соцзахисту Новопсковської ОТГ. Новопсковська ОТГ приймає заяви в ЦНАП, старост, уповноважених осіб , які також одночасно складають акт обстеження матеріально побутових умов сім’ї, що пришвидшує розгляд справи.

 11. Майже 3-м тис. осіб управління соцзахисту здійснює самостійний пошук інформації та документів за призначеними субсидіями в минулих періодах для призначення субсидій в поточному періоді, а саме: сім’ям пенсіонерів, а також тим, хто має право на субсидію на загальних підставах, тобто проживають і зареєстровані члени сім’ї за однією адресою, не на квартирах, мають офіційний дохід не менший визначеного законодавством, сплачують єдиний соціальний внесок, не мають авто старше п’яти років, не здійснювали придбання майна на суму 50 тис.грн. Нарахування здійснюється автоматично.

12. Сім’ям пенсіонерів, які перебувають у складних життєвих обставинах , управління призначає додаткову субсидію на надлишки площі у разі наявності такої площі та витрат газу , що перевищують соціальні нормативи.

13. Інші сім’ї звертаються на комісію райдержадміністрації у разі відсутності права на загальних підставах при наявності виняткових обставин в сім’ї.

14. Нагадуємо, що проводиться верифікація отримувачів допомоги, що може призвести до вимоги повернення коштів усіх видів допомоги.

15. Нагадуємо про необхідність надання інформації заявниками про доходи від земельної частки паю , які обробляються самостійно або обробляються приватними особами без оформлення договору оренди, необхідності сплати податку та звіту в податкову службу.

16. Термін прийому заяв  громадян для призначення субсидії з жовтня місяця – до 15 грудня.

Заяви приймають уповноважені особи сільських та селищних рад, відділ соцзахисту Новопсковської ОТГ ,заяву можна подати в електронному вигляді через сайт Мінсоцпоілтики за допомогою особистого електронного ключа.

17. Термін розгляду заяви та документів , збору інформації для  розгляду на комісії райдержадміністрації – 30 днів.

18. У разі надання неповного пакету документів для призначення субсидії  – 30 днів для доповнення, у разі надання інформації про заборгованість - два місяці для сплати боргу.

19. Для швидкого отримання результату розгляду справи необхідно самостійно і вчасно готуватись до звернення за субсидією , привести до ладу документи та проблеми сім’ї, якщо це можливо .

20. Необхідно усім разом вести інформаційно - роз’яснювальну роботу, що практично нічого не змінилось в праві на допомогу, лише зменшилась норма витрачання газу та змінюється ціна. Інформувати населення про необхідність економії послуг, внаслідок чого сума невикористаної субсидії залишається у розпорядженні сім’ї.

21.Пільги у безготівковій формі призначатимуться усім пільговикам в автоматизованому режимі, за прикладом безготівкового надання субсидій через Ощадбанк. Водночас, за заявою пільговика, поданою управлінню соціального захисту населення до початку опалювального сезону (15 жовтня) або до початку неопалювального сезону (15 травня), у  якій зазначаються необхідні виплатні реквізити, виплата пільги може здійснюватися у грошовій готівковій формі.

22. За отриманням інформації про спожиті послуги, нараховані суми за послуги, розмір заборгованості (переплати) пільговики та одержувачі житлової субсидії звертаються до виконавців комунальних послуг.

За отриманням інформації про операції, здійсненні за обліковим записом пільговика або одержувача житлової субсидії щодо перерахування коштів житлово-комунальним організаціям, пільговики та одержувачі субсидії звертаються до АТ «Ощадбанк». Інформація надається у порядку, визначеному АТ «Ощадбанк».

23. Опалювальний період становить з 16 жовтня поточного року до 15 квітня наступного року.

24. Звернення на «Урядову гарячу лінію» розглядаються управлінням соціального захисту населення та готується відповідь. Консультації з питань призначення та виплати субсидії надаються за телефонами гарячих ліній управління 2-13-61, 2-20-74,0662867038.

ЦНАП Новопсковської ОТГ 0661426233.

Жителі ОТГ звертаються з усіх питань соціального захисту до відділу соціального захисту Новопсковської ОТГ.

 

Висновки та рекомендації за підсумками наради:

1.Управлінню соціального захисту населення здійснювати оперативний розгляд звернень громадян, забезпечувати підбір документів для об’єктивного , неупередженого розгляду заяв від домоволодінь на комісії райдержадміністрації.

2. Управлінню соціального захисту забезпечити вчасне нарахування пільг та субсидій , їх фінансування, передачу інформації про суми призначених субсидій в електронному вигляді до виконкомів сільських та селищних рад .

3.Рекомендувати житлово-комунальним організаціям здійснювати інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо права громадян на пільги та субсидії, соціальні нормативи використання послуг, порядку сплати з урахуванням пільг та субсидій, вчасної оплати за спожиті послуги, не допущення утворення заборгованості, пропонувати укладати угоди про реструктуризацію заборгованості.

4. Рекомендувати відділу соціального захисту , старостам Новопсковської ОТГ, виконавчим комітетам сільських та селищних рад забезпечити діяльність уповноважених осіб з прийому заяв та документів для призначення усіх видів допомоги та своєчасну передачу їх управлінню соціального захисту населення для опрацювання та фінансування . Сприяти розповсюдженню інформації щодо права громадян на державну підтримку в сплаті за житлово-комунальні послуги, необхідність вчасної сплати за житлово-комунальні послуги, економії послуг.

5. Територіальному центру соціального обслуговування, центру соціального обслуговування Новопсковської селищної ради забезпечити інформування та отримання пенсіонерами пільг та субсидій в монетизованій формі, сплату за спожиті послуги.

 

 

Соціальні норми для опалення для однієї особи у  монетизованому вигляді надання пільг:

Ціна на природний газ у жовтні: 6310,6 грн/тис.куб

134,064м3+ 5,4м3 без газового водонагрівача = 139,464 м3**6,31(100% особам  з інвалідністю внаслідок війни) =880,01грн;

134,064м3+ 5,4м3 без газового водонагрівача = 139,464 м3**6,31(75% для учасників бойових дій) = 660,08грн;

134,064м3+ 5,4м3 без газового водонагрівача = 139,464 м3**6,31(50% учасники війни, багатодітні родини, членам сімей померлих/загиблих ветеранів війни та ін.) = 440,01грн;

134,064м3+ 5,4м3 без газового водонагрівача = 139,464 м3**6,31(25% дитина війни)= 228,07грн;

 

134,064м3+ 10,5 м3 з газовим водонагрівачем = 144,564 м3**6,31(100% особам  з інвалідністю внаслідок війни) = 912,29 грн;

134,064м3+ 10,5 м3 з газовим водонагрівачем = 144,564 м3**6,31(75% для учасників бойових дій) = 684,22грн;

134,064м3+ 10,5 м3 з газовим водонагрівачем = 144,564 м3**6,31м3(50% учасники війни, багатодітні родини, членам сімей померлих/загиблих ветеранів війни та ін.) = 456,15грн;

134,064м3+ 10,5 м3 з газовим водонагрівачем = 144,564 м3**6,31(25% дитина війни)= 228,07грн;

Електроенергія:

70 Квт/год. +30 Квт/год. на кожного наступного члена пільговика, але не більше 190 Квт/год.

для особи  з інвалідністю внаслідок війни 70 Квт/год.*0,90*100%=63грн;

для учасників бойових дій 70 Квт/год.*0,90*75%=47,25грн;

для учасників війни, багатодітних родин, членів сімей померлих/загиблих ветеранів війни та ін.

70 Квт/год.*0,90*50%=31,50грн;

для дитини війни 70 Квт/год.*0,90*25%=15,75грн;

 

100 Квт/год.+30 Квт/год. на кожного наступного члена пільговика (за наявності централізованого постачання холодної води), але не більше 220 Квт/год.

для особи  з інвалідністю внаслідок війни 100 Квт/год.*0,90*100%=90грн;

для учасників бойових дій 100 Квт/год.*0,90*75%=67,50грн;

для учасників війни, багатодітних родин, членів сімей померлих/загиблих ветеранів війни та ін.

100 Квт/год.*0,90*50%=45грн;

для дитини війни 100 Квт/год.*0,90*25%=22,50грн.

Пільги в монетизованій формі надаються на послуги водопостачання та водовідведення, поводження з твердими побутовими відходами, на утримання будинків та прибудинкових територій.

Усі інші види пільг пільговики отримують у звичній формі.