Прес-центр26 квітня 2017, 14:04

Пам’ять і біль України

26 квітня 2017 року біля пам’ятного знаку землякам-чорнобильцям та ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС у Парку Перемоги  відбувся мітинг, де громадськість району вшанувала пам’ять всіх, хто загинув під час ліквідації катастрофи в Чорнобилі, згадала про причини та наслідки цієї найстрашнішої в історії атомної енергетики аварії.

На мітингу були присутні голови районної адміністрації та районної ради, ліквідатори аварії, представники Новопсковської селищної ради та  різних організацій Новопсковщини.   

О 1:23 ночі 26 квітня 1986 року на Чорнобильському реакторі №4 прогримів вибух, що за потужністю радіоактивного викиду у 300 разів перевищував атомне бомбардування японського міста Хіросіма. Визначити масштаби катастрофи та її вплив на здоров'я людей важко досі.

За даними міжнародних організацій, в результаті аварії померли 60 тисяч ліквідаторів, а 165 тисяч стали інвалідами.

З Новопсковського району на ліквідацію трагедії було направлено 222 чоловіка. На сьогоднішній день кількість постраждалих у нашому районі внаслідок аварії на ЧАЕС становить 189 чоловік. Із них віднесених до І категорії – 57, до ІІ категорії – 54, до ІІІ категорії – 45. Потерпілих дітей віком до 18 років – 23, 10 – вдів.

Громада Новопсковщини вшанувала пам’ять всіх загиблих хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятного знаку. 

Після закінчення мітингу ліквідатори  та очільніки району організували   фото на  пам’ять